ОВУ ВРСТУ ЧОКОЛАДЕ МОЖЕТЕ ЈЕСТИ БЕЗ ГРИЖЕ САВЕСТИ Ево шта каже нутрициониста о ОМИЉЕНОЈ ПОСЛАСТИЦИ

Када упоредите тамну чоколаду са млечном, обе имају низ предности и недостатака.
e
Фото: Pixabay.com

Тамна чоколада, са већим садржајем какаа, има антиоксиданте и потенцијалне користи за кардиоваскуларни систем.

С друге стране, млечна чоколада, иако је многима укуснија, садржи више шећера и масти. "За разлику од слађе чоколаде, црна садржи какао који јој даје мало горак укус. Помаже у борби против оксидативног стреса у телу, смањујући упалу и ризик од хроничних болести као што су болести срца", каже дијететичарка и нутриционисткиња Дивија Гопал.

Помаже код лошег холестерола

Већина црних чоколада је богата флавоноидима, који су повезани са мањим ризиком од срчаних обољења. Студија из 2017. коју је објавило Америчко удружење за срце открило је да једење тамне чоколаде и какаа помаже у смањењу лошег ЛДЛ холестерола, посебно код гојазних људи.

Фото: pixabay.com

Помаже когнитивној функцији

Флавоноиди у црној чоколади могу да имају неуропротективне ефекте, побољшавајући когнитивне функције и смањујући ризик од когнитивног пада с годинама.

Побољшава расположење

Тамна чоколада садржи једињења која могу да стимулишу производњу ендорфина и серотонина, подстичући осећај среће и благостања. Може чак и да ублажи анксиозност и раздражљивост.

Садржи антиоксиданте

Антиоксиданси у тамној чоколади помажу у неутрализацији слободних радикала у телу, штитећи ћелије од оштећења и смањујући ризик од болести повезаних са оксидативним стресом.

Одржава тежину под контролом

"Тамна чоколада има нижи садржај шећера и држи вас ситима, што би могло да буде предност у губитку тежине и њеном одржавају", објашњава дијететичарка и нутриционисткиња.

Фото: pixabay.com

Она напомиње да ове предности црне чоколаде можете да искористите само када је конзумирате у умереним количинама. Конзумирање превише тамне чоколаде може да изазове неколико нежељених ефеката, укључујући појачано мокрење, несаницу, кожне алергије, лоше варење и главобоље.

Да ли је млечна чоколада здрава?

Млечна чоколада је укусна комбинација какаа, шећера и млека. Људи је воле због богатог, кремастог и слатког укуса. Као и све чоколаде, млечна чоколада садржи једињења која могу да стимулишу ослобађање ендорфина и серотонина, побољшавајући расположење и смањујући ниво стреса. Млечна чоколада у малим количинама садржи калцијум, фосфор и магнезијум. Пошто је млечна чоколада препуна већег садржаја шећера и масти, можда неће пружити исти ниво предности као црна чоколада.

Тамна чоколада против млечне чоколаде - која је боља?

1. Какао

Налази се у обе чоколаде. Какао има флавоноиде и антиоксиданте са потенцијалним здравственим предностима. Тамна чоколада обично садржи већи проценат какаа и мање шећера од млечне чоколаде.

2. Млеко

Млеко доприноси слаткоћи и глаткој текстури чоколаде, али разблажује садржај какаа и смањује хранљиву вредност.

3. Шећер

Црна чоколада обично садржи више антиоксиданата и мање шећера и масти у поређењу са млечном чоколадом.

4. Интолеранција на лактозу

Људи са интолеранцијом на лактозу могу да имају нелагодност или проблеме са варењем након конзумирања млечне чоколаде због присуства млека, док тамна чоколада обично не садржи млечне састојке.

Фото: pixabay.com

5. Калорије

Због високог садржаја масти из какао путера и млека, млечна чоколада има висок садржај калорија и треба је конзумирати умерено. С друге стране, црна чоколада генерално садржи мање калорија.

"Тамна чоколада се често сматра здравијом од млечне чоколаде због већег садржаја какаа, антиоксиданата и потенцијалних здравствених користи као што је побољшање здравља срца. Такође садржи мање шећера и може да има мање калорија у поређењу са млечном чоколадом", закључила је дијетеричарка и нутриционисткиња.

(Espreso/mondo/T.V./prenelaT.M.)

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести