ПРЕПОРУЧУЈЕМО од срца ДЕТОКС САЛАТУ са цвеклом и шаргарепом

Одлична је за масну јетру, за јачање имунитета и малокрвност, а благотворна је и ѕа варење
а
Фото: Youtube printscreen/ Uradi sam/ Pixabay

Детокс салата је алтернатива уобичајеној салати. Будући да је већина нас у претходном периоду претерала са масном и јаком храном, а ту је и која чашица више, док свеже поврће и воће није баш било заступљено, можда је детокс оно што нам недостаје.

Детокс салата чисти… шта?

У првом реду, јетру.

Јетра је једини орган у телу који има способност регенерације. Ако вам је масна јетра, обавезно пробајте ову салату.

Цвекла је позната по томе што повољно утиче на све органе за варење, а посебно је благотворна на јетру и крвоток.Гвожђе из цвекле је благотоворно код анемичних особа, а такође и добро дође за имунитет.

Шаргарепа је добар извор антиоксиданаса каротена, што је добро за вид, а лимун са својим актиоксидансом витамином Ц има многоструке улоге.

Бели лук је пун фитонутријената и благотворан је за варење, снижава притисак и одличан је за имунитет.

Сок лимуна се додаје јер је аспорпција гвожђа из цвекле многоструко већа уколико је присутан и витамин Ц, којег лимун има напретек. Са друге стране сок лимуна овој салати даје праву освежавајућу ноту и неутралише досадни, влакнасти укус цвекле и шаргарепе и отужни мирис белог лука.

Фото: Youtube printscreen/ Uradi sam/ Pixabay

Како се спрема детокс салата

Потребно је:

* свежа цвекла 1/2, средње величине

 * свежа шаргарепа, 2 комада средње величине

* 4 чена белог лука, ситно сецкана

* свежа рукола, мања шака, ситно сецкана

* сок од пола лимуна

* мало морске соли

* мало девичанског маслиновог уља

Припрема:

 У овом рецепту нема термичке обраде, све се ради у сировом стању.

Дакле, добро оперите цвеклу, шаргарепу и руколу и огулите половину цвекле и шаргарепе. Узмите ренде и изрендајте цвеклу и шаргарепе. Додајте ситно сецкани бели лук и ситно сецкану руколу. Ако немате руколу, можете користити и свеже першуново лишће, отприлике исту количину. Исцедите пола лимуна и додајте морску со и маслиново уље. Приметићете да боја шаргарепе тамни ка црвеној зброг присуства цвекле, али то је сасвим нормална појава.

Фото: Pixabay.com/Dnevnik.rs

Све састојке добро промешајте.

Севирајте свеже направљену салату, уз неко главно јело.

Баш организам ће вам бити захвалан.

Курир.рс/ Дневник

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести