СОДА БИКАРБОНА И ПРАШАК ЗА ПЕЦИВО НИСУ ИСТО Већина људи их користи ПОГРЕШНО у колачима

За почетак, важно је да знате да су сода бикарбона и прашак за пециво различити по хемијском саставу и не могу једно друго да замене
r
Фото: Pixabay.com

Сигурно сте и ви у неким рецептима приметили да се ставља прашак за пециво или сода бикарбона. Да једно лако може заменити друго.

И у неким ситуацијама то и јесте тако.

Тако су поједини људи уверени да је то потпуно иста ствар, те да не прави разлику да ли сте употребили соду или прашак за пециво.

Ипак, то није баш тако.

Сода бикарбона или прашак за пециво?

Поред тога што је сјајна за чишћење, сода бикарбона се може користити и за кување.

Она је заправо базни минерал који у комбинацији са нечим киселим ствара угљен-диоксид, па се често налази у рецептима који укључују киселе састојке као што су јаворов сируп и лимунов сок.

С друге стране, прашак за пециво је комбинација соде и винске киселине, а да би се активирао, потребна му је само течност.

Фото: Pixabay.com

Није га потребно мешати с киселим намирницама јер већ садржи киселину. Користи се за повећање волумена и текстуру печених намирница.

Употреба у колачима

Сода бикарбона ставља се искључиво у рецепте који садрже већу количину неке киселине, а прашак за пециво то не захтева. Треба имати на уму да, када печете колаче и користите соду бикарбону, треба да додате неки кисели састојак како бисте је активирали.

Фото: Pixabay.com

Дакле, иако на први поглед изгледају слично и могу се користити у сличне сврхе, сода бикарбона и прашак за пециво имају различите хемијске особине и намене у кувању. Важно је знати коју намирницу користити у којој ситуацији како би се постигао жељени резултат при печењу.

(Espreso/republika/M.O./prenela T.M.)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести