clear sky
18°C
09.06.2025.
Нови Сад
eur
117.1907
usd
102.6009
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТРИ РЕЦЕПТА ЗА САВРШЕНИ СЛАДОЛЕД ОД ПИСТАЋА Класични, вегански и брзи без апарата, а као из посластичарнице

09.06.2025. 17:12 17:32
Пише:
Извор:
Жена/Нет.хр
сладолед
Фото: Ilustracija pixabay

Ако волите сладолед од пистаћа, али тражите здравију, домаћу варијанту без непотребних додатака, ова три једноставна рецепта идеална су за припрему код куће.

Сладолед од пистаћа, са својом препознатљивом зеленкастом бојом и богатим, орашастим укусом, класик је међу ледено-хладним посластицама. Његова јединствена арома освојила је љубитеље десерта широм света. Припрема овог сладоледа код куће отвара нову димензију укуса, јер омогућава пуну контролу над састојцима и прилагођавање интензитета ароме. Без обзира да ли сте почетник или искусан у кухињи, ова три рецепта водиће вас корак по корак до савршено кремастог сладоледа од пистаћа.

1. Класичан сладолед од пистаћа са јајима

Овај рецепт доноси пуноћу укуса захваљујући бази од јаја, која обезбеђује изузетно кремасту текстуру, налик оној из најбољих посластичарница.

Састојци:

 1 шоља (око 120 г) сирових пистаћа, ољуштених
 2 шоље пуномасног млека
 1 шоља слатке павлаке
 ¾ шоље шећера (по укусу)
 4 велика жуманца
 1 кашичица екстракта ваниле
 Прстохват соли
 По жељи: ¼ шоље крупно сецканих пистаћа

Припрема:
Пола количине пистаћа самлети фино. У шерпи загрејати млеко, павлаку и самељене пистаће док не буде пред кључање. Склонити с ватре, поклопити и оставити 30 минута (може и дуже у фрижидеру). Умутити жуманца са шећером и сољу. Полако, уз мешање, додати шољу топле смесе у жуманца, па све вратити у шерпу. Кувати на тихој ватри, стално мешајући, док се не згусне (8–10 минута, до 75–80°C, не сме да проври). Процедити кроз сито, умешати ванилу. Покрити фолијом и охладити у фрижидеру, најбоље преко ноћи. Затим сипати у апарат за сладолед и пратити упутства. Пред крај, додати сецкане пистаће ако желите. Смесу прелити у посуду, добро затворити и оставити у замрзивачу још 2–3 сата.

2. Вегански сладолед од пистаћа са кокосовим млеком

Без јаја, без млека – али ништа мање кремаст и укусан. Овај рецепт користи пуно масно кокосово млеко и јаворов сируп као природни заслађивач.

Састојци:

 1 и 2/3 шоље (око 200 г) сирових пистаћа
 1 конзерва (400 г) пуномасног кокосовог млека, охлађена (користи се само чврсти део)
 ¾ шоље чистог јаворовог сирупа (прилагодити по укусу)
 ¼ шоље бадемовог млека (или другог биљног)
 ¼ шоље (око 60 г) отопљеног кокосовог уља
 2 кашичице ваниле
 1 кашичица екстракта бадема (по жељи)
 Прстохват морске соли
За украс: ¼ шоље сецканих пистаћа

Припрема:
Пистаће прелити кипућом водом и оставити 30–60 минута (или преко ноћи у хладној води). Ољуштити по жељи ради интензивније боје. Из охлађене конзерве издвојити чврсти део кокосовог млека. У блендер ставити пистаће, кокосово млеко, јаворов сируп, бадемово млеко, кокосово уље, ванилу, бадемов екстракт (ако користите) и со. Миксати великом брзином док не постане глатко. Пробати и прилагодити слаткоћу. Сипати у апарат за сладолед и пратити упутства (обично 30–40 минута). Прелити у посуду, по жељи посути сецканим пистаћима и замрзнути најмање 4 сата. Пре служења оставити 5–10 минута на собној температури.

3. Брзи сладолед од пистаћа без апарата

цепт користи кондензовано млеко и умућену павлаку – резултат је изненађујуће кремаст.

Састојци:

2 шоље (480 мл) слатке павлаке, добро охлађене
 1 конзерва (400 г) заслађеног кондензованог млека, охлађена
 ½ до ¾ шоље пасте од пистаћа (куповне или домаће)
 1 кашичица екстракта ваниле
 Прстохват соли (ако паста није слана)
 ¼ шоље сецканих пистаћа

Припрема:
Умутити слатку павлаку у чврст шлаг. У другој чинији помешати кондензовано млеко, пасту од пистаћа, ванилу и со. Нежно умешати ову смесу у шлаг, пажљиво мешајући шпатулом. Додати пола количине сецканих пистаћа. Сипати у посуду, поравнати, посути остатком пистаћа, покрити прозирном фолијом (да додирује површину) и замрзнути најмање 6 сати. Пре служења извадити 10–15 минута раније.

Савети за савршен домаћи сладолед од пистаћа

 Користите сирове, квалитетне пистаће, по могућству свеже ољуштене.
 За интензивнију боју, можете их бланширати и огулити.
 Добро хлађење смесе (најбоље преко ноћи) је кључ за кремасту текстуру, посебно ако користите апарат за сладолед.
 Посуда апарата мора бити потпуно замрзнута пре коришћења.
 Слободно додајте белу чоколаду, карамелизоване орашасте плодове или капи чоколаде за посебан шмек.

Извор:
Жена/Нет.хр
Пише:
Пошаљите коментар
СЛАДОЛЕД С КЕКСОМ КОЈИ ЋЕ СВИ ТРАЖИТИ! Направите га вечерас, а сутра ће сви бити одушевљени
keks

СЛАДОЛЕД С КЕКСОМ КОЈИ ЋЕ СВИ ТРАЖИТИ! Направите га вечерас, а сутра ће сви бити одушевљени

06.06.2025. 18:21 18:30
НЕ КУПУЈТЕ ВИШЕ СЛАДОЛЕД! Овај домаћи се прави за 10 минута, УКУС као из најбоље посластичарнице (ВИДЕО)

Два укуса - без муке и кувања!

сладолед

НЕ КУПУЈТЕ ВИШЕ СЛАДОЛЕД! Овај домаћи се прави за 10 минута, УКУС као из најбоље посластичарнице (ВИДЕО)

07.05.2025. 19:00 19:15