Свима омиљена баклава се може спремити на један феноменалан начин који се разликује од оног типичног, традиционалног.
Слојеви хрскавих кора са пуњењем од млевених ораха и сувих шљива, па још када се натопи освежавајућим сирупом од лимуна... Звучи сјајно, зар не?
Спремите се за невероватно путовање кроз најслађе могуће укусе.
Састојци:
2 паковања танких кора за баклаву (питу)
1 кг млевених ораха
500 грама сувих шљива
3 кесице ванилин шећера
1,5 килограм шећера
1 лимун
1 литар воде
Уље
Припрема сирупа:
У шерпу ставите кашику шећера и пустите да се карамелизује.
Додајте литар воде, килограм шећера, сок од једног лимуна и кувајте док сируп не проври.
Оставите сируп да се охлади на хладном месту.
Припрема сувих шљива:
Ставите суве шљиве у шерпицу и прелијте их сирупом који сте претходно кували.
Кувајте док вода не проври, односно док шљиве не омекшају.
Вратите сируп из шљива у сируп за баклаву.
Припрема кора:
Узмите једну кору, поспите је уљем и шећером.
Преко ње ставите другу кору и поновите поступак, посипајући уљем и шећером.
На трећу кору, ставите млевене орахе преко којих поспите уље, шећер и мало сирупа.
Око два центиметра од почетка коре, поређајте суве шљиве.
Савијање коре:
Сролајте кору у ролат, тако да суве шљиве буду у средини.
Понављајте поступак док не утрошите све коре и напуните плех.
Пецење и натапање:
Науљите све резове баклаве, испрскајте је са мало уља и воде.
Пеците у претходно загрејаној рерни на 150 степени око 45 минута или док не порумени.
Испечену баклаву затим извадите из рерне и одмах је натопите претходно направљеним и охлађеним преливом.
Прекријте фолијом и оставите да се натапа.
Послуживање:
Исеците баклаву на парчиће жељене ширине.
Ако желите сувљу баклаву, не морате утрошити сав прелив одмах, већ га додајте по жељи.
Уживајте у сочној и укусној посној баклави са сувим шљивама, која ће одушевити сва непца својом богатом аромом и савршеним спојем састојака.
Дневник/Еспресо