КРАЉИЦА ТРПЕЗЕ УСКРШЊЕГ ПОСТА Преукусна БАКЛАВА са сувим шљивама; Још када је натопите сирупом од лимуна

Иако је у току Ускршњи пост, то не мора да значи да је забрањено правити и јести посластице, наравно, оне без састојака животињског порекла.
а
Фото: Youtube Printscreen

Свима омиљена баклава се може спремити на један феноменалан начин који се разликује од оног типичног, традиционалног.

Слојеви хрскавих кора са пуњењем од млевених ораха и сувих шљива, па још када се натопи освежавајућим сирупом од лимуна... Звучи сјајно, зар не?

Спремите се за невероватно путовање кроз најслађе могуће укусе.

Састојци:

2 паковања танких кора за баклаву (питу)

1 кг млевених ораха

500 грама сувих шљива

3 кесице ванилин шећера

1,5 килограм шећера

1 лимун

1 литар воде

Уље

Припрема сирупа:

У шерпу ставите кашику шећера и пустите да се карамелизује.

Додајте литар воде, килограм шећера, сок од једног лимуна и кувајте док сируп не проври.

Оставите сируп да се охлади на хладном месту.

Фото: Youtube Printscreen

Припрема сувих шљива:

Ставите суве шљиве у шерпицу и прелијте их сирупом који сте претходно кували.

Кувајте док вода не проври, односно док шљиве не омекшају.

Вратите сируп из шљива у сируп за баклаву.

Припрема кора:

Узмите једну кору, поспите је уљем и шећером.

Преко ње ставите другу кору и поновите поступак, посипајући уљем и шећером.

На трећу кору, ставите млевене орахе преко којих поспите уље, шећер и мало сирупа.

Око два центиметра од почетка коре, поређајте суве шљиве.

Савијање коре:

Сролајте кору у ролат, тако да суве шљиве буду у средини.

Понављајте поступак док не утрошите све коре и напуните плех.

Фото: Youtube Printscreen

Пецење и натапање:

Науљите све резове баклаве, испрскајте је са мало уља и воде.

Пеците у претходно загрејаној рерни на 150 степени око 45 минута или док не порумени.

Испечену баклаву затим извадите из рерне и одмах је натопите претходно направљеним и охлађеним преливом.

Прекријте фолијом и оставите да се натапа.

Фото: Youtube Printscreen

Послуживање:

Исеците баклаву на парчиће жељене ширине.

Ако желите сувљу баклаву, не морате утрошити сав прелив одмах, већ га додајте по жељи.

Уживајте у сочној и укусној посној баклави са сувим шљивама, која ће одушевити сва непца својом богатом аромом и савршеним спојем састојака.

Дневник/Еспресо

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести