Exit на врху листе највећих музичких фестивала

НОВИ САД:  Енциклопедија World Atlas поставила је Exit на прво место своје недавно објављење листе највећих музичких фестивала на свету, саопштили су из Exitа.
Otvaranje Egzita 2019. Foto: EXIT fest
Фото: Отварање Егзита 2019. Фото: EXIT fest

Уредништво Атласа описује Exit као вишеструко награђивани летњи фестивал чија посећеност броји преко 200.000 људи из најразличитијих земаља света.

Будући да је Exit иза себе оставио и неколико догађаја са још већом посетом и дужом историјом, па и вишеструко већим буџетима, као што су британски гигант Гластонбурy или бразилски Роцк ин Рио, може се закључити да је листа највећих фестивала одређена по њиховом значају и збиру свих фактора, што ново признање за EXIT чини још важнијим.

Светски атлас наводи и да интернационални музички фестивали нуде платформу локалним и светским талентима да своје наступе представе широј публици, а такође дозвољавају и велику културолошку размену и доприносе туристичком развоју земаља у којима се одржавају.Осим тога, велики музички фестивали привлаче огроман број људи, што веома позитивно утиче на локалну економију.

Управо ову тврдњу доказује и чињеница да је Exit фестивал само ове године остварио рекордан допринос домаћој привреди, са чак 16.4 милиона евра, док је од оснивања фестивала до данас, домаћа привреда остварила преко 180 милиона евра економске користи од Exitа, и то не рачунајући вишеструко већу процењену вредност међународне промоције Новог Сада и целе Србије.

У свом тексту о музичкој фестивалској индустрији, World Atlas наводи и да баш фестивалска индустрија на глобалном плану тренутно вреди три милијарде америчких долара и да је брзорастућа у целом свету, што потврђује и Светска туристичка организација Уједињених нација која наводи процену да ће већ у наредној деценији готово 370 милиона младих путника чинити укупну потрошњу од преко 400 милијарди долара.

Exit фестивал годинама уназад добија признања светски угледних медија.Тако га је британски јавни сервис ББЦ уврстио на најужи списак највећих фестивала света, описујући Exit као фестивал који "негује свој револуционарни дух", док је “Бизнис библија” Форбес као главни адут Exitа означила управо програм фестивала.

Times је у опширном чланку о Србији Exitу доделио епитет "Гластонбурy на Дунаву", док је The Guardian у свом глобалном календару најбољих светских догађаја, за јул издвојио баш EXIT, иако је овај месец традиционално крцат фестивалима широм света.

EXIT фестивал 2020. биће одржан од 9. до 12. јула, а након што су најповољније улазнице за наредно издање фестивала распродате за свега 53 минута, тренутно су у продаји комплети по промотивној цени од 6.490 динара, што представља високих 55% уштеде у односу на финалну цену.

EUR/RSD 117.5631
Најновије вести