Купрешка косидба уписана на Унеско листу културне баштине

САРАЈЕВО: Купрешка косидба уписана је на Унеско Репрезентативну листу нематеријалне светске културне баштине, саопштено је из Министарства цивилних послова у Савету министара БиХ.
k
Фото: Youtube Printscreen

Такмичење у косидби траве на Купресу уписано је на Унеско Репрезентативну листу на 15. заседању Комитета за очување нематеријалне културне баштине.

Иницијативу за номинацију овог елемента покренула је локална заједница која баштини ову традицију, а упис на ову листу доприноси подизању свести, не само о значају нематеријалне баштине, већ и њеног даљег очувања и преношења на младе, наводи се у саопштењу.

Из Министарства цивилних послова у Савету министара наводе да је Купрешка косидба постала део светске баштине.

Дан косидбе или Стрљаница је вишевековна традиција тог краја. Обичај је то који значи више од косидбе.

Годишње окупља хиљаде посетилаца и пратилаца ове изузетне манифестације. Обичај косидбе ручно рађеним косама и витешко такмичење косача представљају годишњу круну ове активности, истиче се у саопштењу.

Обичај такмичења у кошењу траве на Купресу четврти је елемент нематеријалне баштине БиХ који је уписан на Репрезентативну листу нематеријалног светског културног наслеђа, након Змијањског веза, Коњичког дрворезбарства и Брања траве на Озрену.

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести