НАЈБИЗАРИЈНИ ИНТЕРНЕТ САЈТОВИ Мачке које одскакују и Министарство смешног хода

Уз пуно корисних, информативних и забавних сајтова на интернету налази се и огроман број бизарних и откачених, за које често ни онима који су их направили није сасвим јасно чему служе.
 Sajt "Cat bounce"(Mačka koja odskakuje) Foto: printskrin
Фото: Сајт "Cat bounce"(Мачка која одскакује) Фото: принтскрин

Тако се на “Бескрајном коњу” налази управо то – на страници је знаковима исцртан црно бели ждребац чије ноге се настављају бескрајно, са ма колико ентузијазма скроловали сајт, тражећи им крај. Сајт „Патке су најбоље“ (Ducks are best) био је место подигнуто у славу патака, мада је недавно отишао оффлине. На њему се са сваким покретом миша појављују мале жуте паткице све док потпуно не испуне екран. Сличан њему, и још бизарнији, је “Cat Bounce” (Мачке које одскакују), по ком, очекивано, мачке бесумучно одскакују по екрану када се страница отвори. Притиском на дугме са стране, могуће је натерати мачке да падају као киша, а ако сте баш упорни у кликтању, на крају ће екран засути киша ових животиња у флуоресцентним дугиним бојама.

На сајту “Noooooo” налази се само једно велико плаво дугме које по савету оних који су страницу направили треба користити само у најстреснијим  приликама. Када се дугме притисне, могуће је чути Дарта Вејдера из “Звезданих ратова” како виче “Neeeeee”. За оне који воле да се ослобађају стреса на други начин, на сајту „SnapBubbles“ могуће је бушкати виртуелне најлонске балончиће до бесвести, ако  немате оне праве, материјалне, код куће.

Ипак, један од најзанимљивијих сајтова ове врсте је “Quick Draw” (игра речи- брзо цртање или брзо потезање) који би требало да испроба свако ко воли да црта. Страница посетиоцу задаје теме за цртање које могу бити било шта (сирена, звезда, цик-цак линија…), а Гуглов програм за препознавање мора у року од 20 секунди да погоди шта је на слици.

Сајт „Scale of the Earth“ је одлично место за учење, и боље разумевање науке, и то не само за децу. На њему је могуће точкићем миша увеличавати и смањивати размер слика на екрану, и тако упоређивати величине у свемиру

У сличној линији, веома је забаван је и “Акинатор” који је онлајн још од 2007. На овом сајту од посетиоца се очекује да замисли личност, а анимирани дух из боце му поставља питања док не дође до одговора. С обзиром на то да овај сајт посећује огроман број људи дневно (само на апликацијама је даунлодован више десетина милиона пута), и да Акинатор има могућност да учи од играча, велике су шансе да ће погодити вашу замишљену личност, чак и ако је у питању особа из Србије. Акинатор не пада на јефтине трикове, тако да увек погоди ако је тајанствна личност играч, његова сенка или сам Акинатор.

Више него забаван је и QWOP, у ком је могуће управљати тркачем који се налази на почетку трке. Цака је у томе што четири типке на тастатури управљају директно његовим листовима и потколеницама (и то одвојено левим и десним), што покретања тркача чини много тежим и смешнијим него што то звучи у теорији. И поред пуно вежбе, обично се добијају призори урнебесних “трка” који више личе на призоре из пајтоновског Министарства за смешни ход него на нормално кретање, а тркач обично не успе да пређе више од метра пре него што се стровали на земљу. 

Међу кориснијим необичним сајтовима је свакако и „Flight Radar24“ на ком је у сваком тренутку могуће видети где се налази који авион у ваздуху. Овај шведски сајт прати углавном само комерцијалне летове, али је толико тачан да је могуће погледати на небо, затим отворити страницу, и видети не само који нам је модел авиона управо пролетео изнад главе него и одакле и куда лети, који му је распоред лета, и како изгледа на фотографији.

Сајт „Scale of the Earth“ је одлично место за учење, и боље разумевање науке, и то не само за децу. На њему је могуће точкићем миша увеличавати и смањивати размер слика на екрану, и тако упоређивати величине у свемиру. На почетку ланца налазе се неутрон и протон, па је затим скроловањем могуће увеличавати све до модела најмање величине која се може видети микроскопом, затим различитих вируса и бактерија, све до ћелија, затим бића видљивих голим оком, преко највећих грађевина на Земљи, до геолошких формација, планета и галаксија. Овако пластично приказани, модели јасно показују однос величина на земљи које обично делују тако апстрактно да их је иначе тешко замислити. 

Настасја Писарев

EUR/RSD 117.9011
Најновије вести