НАСА расписала конкурс за астронауте

КЕЈП КАНАВЕРАЛ: Америчка агенција за космичке летове НАСА расписала је конкурс за нове астронауте пошто планира да поново шаље до Месеца летелице с људским посадама.
nasa
Фото: Tanjug (NASA/JPL-Caltech via AP)

Одлазак у космос је сан који многи одрасли људи деле с децом широм света и конкурс који је расписан важи управо за цео свет.

Људи нису ступили на Месец већ пола века, али НАСА се нада да ће то да се промени.

Пре свега, планира се да међу следећим астронаутима буде и жена. а лет је планиран за 2024 годину.

НАСА очекује да ће на овом конкурус наћи погодне кандидате за будуће астронауте. Конкурс је отворен од 2. до 30. марта.

Које услове треба да испуњавају кандидати?

До сада за астронауте бирани искључиво Амеркианци. Од 1960. клада је био расписан први конкурс за астронауте НАСА је одабрала 350 кандидата да се обучавају, а данас имају само 48 астронаута који чине космичку јединицу.

Остало је правило да кандидати буду Американци, али сада могу да имају двојно држављанство.

То правило је важило и раније и покојни астронаут Пирс Селерс био је Енглез, али је узео и америчко држављанство и три пута је летео у земљину орбиту.

Други услов је да има научно образовање. Нови регрути би требало да имају трећи степен из природних или техничких наука, а може да буде и математика.

Квалификовани лекар и људи који имају међународну признату диплому пилота, такође могу да конкуришу.

Образовање није довољно, тражи се да имају најмање две године летачког искуства или 1000 сати летења на најсавременијим авионима.

Сви који испуњавају ове услове морају да се подрвгну специјалним лекарским прегледима, а затим две године траје образовање за обуку летења у шатлу.

Кандидати који су све прошли што је наведено морају да прођу кроз војну обуку и вежбе преживљавања у најтежим условима.

За то време морају да прођу кроз обуку презивљавања у води, да покажу да поседују најједноставније техничко зање, да познају коришћење робота и да науче руски језик.

За оне који нису стигли да прођу комплетну обуку остаје могућност да се запосле код "Вирџин галактик", приватне компаније која планира да шатлом вози туристе у космос и то већ од идуће године.

EUR/RSD 117.3221
Најновије вести