Нова хумористичка серија „Феликс“  на Курир телевизији од 4. октобра

Нова домаћа хумористичка серија „Феликс“ премијерно ће бити емитована у понедељак, 4. октобра, на Курир телевизији, на којој ће се приказивати радним данима у 18.30 часова, али и од 22 сата.
Foto Promo - Firefly Productions
Фото: Промо / Firefly Productions

У питању је екранизација истоименог романа Владимира Кецмановића, а „Феликс“ је, иначе, прва серија Курир телевизије. Рађена је у продукцији „Firefly“, а по жанру спада у „драмедију“, што је својеврстан микс хумористичке и драмске серије.

Роман, по којем је сценарио серије и настао, почиње као хроника о бившем преваранту Симеону Ракићу, званом Феликс, пензионеру, који је дао оглас за размену стана и обилази неколико станова у другим градовима. Од сваког човека којем је најавио посету тражи новац за пут. Тако Симеон преживљава из дана у дан, али заборављени грех из прошлости одредиће његову судбину. Током наизглед обичне ноћи, Феликсу у стан, са пиштољем у рукама, долази ванбрачни син Драган, за кога није знао да постоји. Од момента када се срећу, ствара се све јачи набој, који гради специфичну дуо-драму. Ипак, радња романа је, како сазнајемо, адаптирана и проширена за серију, па се као њена окосница користи садржај књиге, али она даље добија свој ток приче.

Један од главних адута ове серије је, како најављују са Курир телевизије, глумачка екипа коју чине Тихомир Станић у главној улози, Даница Максимовић, Петар Божовић, Страхиња Блажић, Тања Бошковић, Јован Мијовић и Бојан Хлишић. Режију потписују Ђорђе Станимировић и Стефан Малешевић, а сценарио група аутора, међу којима и Дејан Стојиљковић.

Глумац Страхиња Блажић, који глуми једног од синова Симеона Ракића, за Дневников ТВ магазин каже да је ово посве несвакидашњи ситком, који говори о преварантима и антијунацима.

– Главни лик, ког игра Тихомир Станић, је преварант. Он цео живот тако функционише и пролази кроз разне ситуације и околности у којима се сналази или не. Ја играм Драгана, његовог сина. То је лик који је из највеће љубави да му помогне увек некако био препрека (смех). Заправо, ту настаје неки, условно речено, сукоб између њих двојице, али и спона између хумора и начина на који, рецимо, мој лик размишља – истиче глумац и додаје да је покушао да, тумачећи Драгана, не игра строго реализам, што је, како објашњава, честа појава у домаћим серијама, већ се трудио да се препусти улози и да себи слободу.

– Не бих се сложио да је Драган, којег играм, један од превараната. Он жели да помогне оцу, али и да сви буду заједно. Он је заправо један човек којем је фалила родитељска љубав, који је услед таквих околности  постао мало чудан. Његов начин размишљања је чудан, али у бити је то један поштен и добар човек – напомиње Страхиња Блажић.

Фото: Промо / Firefly Productions

Глумац додаје и да још увек није погледао материјал који су снимали, па са нестрпљењем ишчекује да види финални производ. Ипак, верује да су били на добром трагу и да ће насмејати публику крај малих екрана. Како каже, пошто је тешко снимати хумористичке сцене без присуства публике ослушкивао је коментаре колега на сету и тако проверавао „ниво“ хумора.  

– Надам се да смо за два месеца, колико смо снимили, успели да будемо духовити. Ситком је краћи формат и мени је као глумцу пријало да после неких жанровских филмова и серија које сам снимао одем у потпуно неку другу сферу, у хумор, што ми није страно, али је за мене било лепо освежење. Екипа је била добра, живели смо сви као породица током два месеца – прича кроз смех наш саговорник, објашњавајући нам да је увек изазовно снимати ситкоме.

– Хумор је генерално тешка тема, иако је то парадокс. Људи приступају хумору као да је то нешто банално и небитно. Чак су и наши хумористичари раније увек били ниподаштавани. Мање су их ценили од оног колико су заслужили и вредели, иако је по мом мишљењу теже да некога насмејеш него да га расплачеш – закључује Блажић.

Његов колега, Јован Мијовић, је након два круга кастинга одабран да тумачи лик Момира Ракића, тридесетогодишњака који је на наговор мајке из Подгорице дошао да први пут види и упозна свог оца - Симеона Ракића.

– Позвонио му је на врата и рекао да му је син, мада ту радњу нећемо видети у серији, а негде у слично време се десило да се и Симеонов други син којег је добио са другом женом такође изненада појавио. Одједном су му направили свеопшту конфузију (смех) – прича за наш лист глумац Јован Мијовић. – Момир Ракић је апсолвент Правног факултета. Тај мој лик карактерише типична црногорска лењост, а ја сам се трудио да га мало оплеменим, да му дам још „меса“, још неки ниво, а надам се да сам у томе успео.

Млади глумац нам открива да Симеон Ракић звани Феликс осим са својим синовима живи са Марином, коју игра глумица Даница Максимовић.

– Њих двоје стално воде битку око тога чији је заправо то стан у којем живе, а Момир и Драган Ракић долазе као подршка оцу. Стају на његову страну, али свако се ту, ипак, негде, бори за своју егзистенцију. То је једна велика количина нерадника, разуздана гомила која се бори да преживи. Мислим да до сада оваква серија није снимљена и верујем да ће се због тога и издвојити од осталих – закљује Мијовић, додајући да је серија „Феликс“ специфична и по томе што она није снимљена као „шљаштави ситком“, па се већ и самом сликом разликује од осталих, те, како оцењује, подсећа на западноевропске филмове.

И аутор романа Владимир Кецмановић раније је за медије говорио да верује да ће ова серија, снимљена по његовим мотивима, забавити публику. Како је истицао, идеју да „Феликс“ може да се чита у хумористичком кључу добио је када је гледао позоришну представу, коју је на основу адаптације његовог романа урадио Коста Пешевски, а режирао Дарко Бајић. Открио је да је тако и почео рад на овој серији која је задржала главне ликове романа и делимично односе међу њима, али значајно трансформисане у складу са новим жанром.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести