окоТВоко: ХД локне на Виолетиној глави

Од 1. октобра гледаоци који програм прате преко МТС-ове ИПТВ платформе, или користећи земаљски сет-топ бокс, прва два РТС-ова програма гледају у високој резолуцији. Нисте чули? Наравно да нисте јер Радио телевизија Србије није сматрала да је пребацивање основних програма на емитовање у високој резолуцији довољно битно да о томе обавести јавност.
Ivana Vujanov Nova fotka
Фото: Dnevnik.rs

Иако су РТС 1 и РТС 2 добили ново, ХД рухо, њихова судбина није задесила „тринаесто прасе“ Јавног сервиса Србије - РТС тројку - која је остала без дигиталног ушминкавања. За разлику од ње, у високој резолуцији за претплатнике у иностранству преко сателита емитује се РТС Свет који није кодиран, па сви који окрену антене у правцу Астре 4А могу да га гледају. Додуше, остали канали РТС-ових пакета програма нису унапређени, па гастарбајтери који су се претплатили на ове пакете програм РТС Драме РТС Трезора, РТС Кола, РТС Полетарца, РТС Музике и РТС Живота прате у старој, СД резолуцији. За паре.

Ипак, претплатници на неки од СББ-ових кабловских пакета ове промене неће приметити, пошто СББ и даље емитује оба програма у СД резолуцији, уз РТС ХД као посебан канал. Но, судећи по коментарима ЕТФ-оваца на специјализованим форумима, нису на неком великом губитку. Наиме, стручњаци тврде да посао није најсјајније урађен, као и да су нека подешавања за емитовање у високој резолуцији погрешно направљена. Тачније, проблем је, кажу, у експортовању фајлова и припреми за плејаут, што се ради погрешном конверзијом, те је резултат слика лошег квалитета, замрљаних боја и нејасних контура, што поништава саму идеју о слици високе резолуције. Кад томе додамо и чињеницу да је већина филмског и серијског програма репризна, а да је већина серија и филмова рађена у старој, ниској резолуцији, с истим замрљаним и пикселизованим учинком подизања у ХД, јасно је да почетно одушевљење коначним хватањем корака с технологијом сплашњава брзином непечене гибанице. Да досолимо, остајући у гастрономској номенклатури, у том пребацивању изгубиле су се и неке друге опције, попут телетекста, који постоји, али потпуно без садржаја, празан као поноћни фраклић.

Ни претплатници ИПТВ платформе немају нарочитог разлога за радовање. Наиме, већина претплатника има пакете који се везују за телефонске парице, а оне опет имају техничка ограничења у протоку. Другим речима, када се у понуду уврсти још ХД програма, инжењери су принуђени да подигну проток, што прави проблем код претплатника с више ИПТВ пријемника, тако што ће им додатно ограничити или чак онемогућити коришћење нета. Од ове невоље изузети су срећници који имају и пара и техничке могућности за МТС-ов ВДСЛ или оптички интернет.

Иако је сасвим јасна она мучна прича о првим мачићима, тешко се гута ово спотицање о техничке перформансе. Јер, читав систем запосленима у Емисионој техници и везама одавно је познат, пошто РТС ХД у експерименталном и редовном облику постоји равно девет година. Кад се томе дода традиционална српска вештина прављења пите од блата (да не употребимо ону другу градивну именицу), јасно је да такви промашаји просто нису смели да нам се догоде. Мада, када се присетимо репризних реприза, окосница РТС-овог програма, коме се мили да пребројава ХД локне на глави Виолете Попадић?

Ивана Вујанов

willy
14.10.2018 • 16:48
kako sam cuo, problem sa teletekstom je resen. verovatno ce i ostali tehnicki problemi biti uskoro reseni. ako je IPTV mogao da gura RTS HD, onda nema razloga da prodje i ovo. IPTV ne funkcionise kako mislis, odnosno po toj parici ide samo onaj kanal koji se gleda, za razliku od kablovske. vdsl ce verovatno uskoro moci veci broj ljudi da koristi, kad im se telekom 'priblizi' optikom.
EUR/RSD 117.5388
Најновије вести