ОкоТВоко: Ко нас гледа с највише гране

Иако смо с надом гледали у резултате гледаности који су показивали стални пад популарности ријалити програма, њихов нестанак с телевизија с националном фреквенцијом још увек припада научној фантастици.
Ivana Radojičić Vujanov Nova fotka
Фото: Dnevnik.rs

То потврђују и резултати студије коју је прошле године урадило нико други до Регуларно тело за електронске медије. Служба за надзор и анализу програма пружалаца медијских услуга РЕМ-а, реагујући на експанзију ове врсте програма, што је подигло буру у јавности, од јануара до јуна прошле године испитивала је програмске садржаје, емитоване на четири велике телевизије с националном фреквенцијом, као и на Јавном сервису Србије.

Како се истиче, у 2015. Години, запљуснуо нас је прави ријалити цунами, изазивајући потресе у јавности и раслојавајући и гледалиште, али и телевизије. Тако су се јасно издвојиле оне које по цео дан емитују ријалити туче, псовке и пљувања, али и оне које су, попут некадашње Б92, после иницијалног покушаја да овај формат увезу у Србију, дефинитивно одустале од идеје о приказивању емисија у присилном окружењу, како из РЕМ назива.

Телевизија Б92 касније је постала О2, али концепт није мењала, те снови о повратку „Великог брата“ на ову фреквенцију остају, срећом, пусти. И РТС 1 и РТС 2 као канали националног јавног сервиса држали су се слова закона, па су њихови ријалити програми заузимали мање од један посто укупног емисионог времена.

За разлику од њих, ТВ Пинк и, посебно, ТВ Хепи, програм увелико заснивају на ријалити дешавањима. Ови потоњи програму у присилном окружењу, а признаћете, дефиниција је поприлично тачна, традиционално посвећују невероватне три четвртине програма, док остатак припада углавном информативи. И поред свих напора власника ТВ Пинк да сценографијом и учесницима надмаши Хепи, ријалити програм на најпопуларнијој комерцијалној телевизији заузима четвртину програма, троструко мање него Хепи. За разлику од њих ТВ Прва пажњу је усмерила на другу врсту ријалити програма: таленат шоу програме, као и оне с хуманитарним карактером. Овај отклон од најниже ријалити врсте, али уз поклањање пажње овом ТВ формату изгледа да доноси успех, пошто се ТВ Прва већ неко време бори са ТВ Пинком за позицију најгледаније комерцијалне телевизије у Србији.

Да ли ће промена власничке структуре на телевизијама О2 и ТВ Прва донети и озбиљнији програмски заокрет, показаће наредни дани, верујемо, већ од наредне године. Колико ће у тим програмским шемама бити места за ријалити програме, велико је питање, и највише зависи од намера новог власника. Ако планира да своје телевизије доведе на највише гране, пут којим су ТВ Прва и О2 до сада ишле не би било добро напустити, пошто је почео да даје резултате, а стварање комерцијалног Пинковог клона сигурно неће донети ништа добро.

У овој ситуацији пресудну улогу могло би да одигра Регулаторно тело за електронске медије, када би се подухватило посла који му је поверило Министарство културе. Наиме, према законима, али и пракси, РЕМ за своје акције одговара Скупштини Србије, док мишљење тражи од Министарства, али је сасвим опремљено за издавање опомена, упозорења, а вала и забрана емитовања. Како ријалити поприлично задире у кршење закона који се односе на заштиту малолетника од штетног садржаја, јасно је да РЕМ-у руке никако нису везане, већ само скрштене. Колико дуго, показаће време.

Ивана Вујанов  

 

EUR/RSD 117.9120
Најновије вести