Ресавску пећину посетило 40.000 туриста ове године

ДЕСПОТОВАЦ:  Ресавску пећину код Деспотовца, за коју спелеолози тврде да је спелеолошки бисер под земљом, ове године је посетило 40.000 туриста, највише у августу 19.000 туриста, изјавила је данас Танјугу, директорица Јавног предузећа "Ресавска пећина" Ана Богдановић.
Resavska pećina Foto: Youtube/prinscreen
Фото: Youtube Printscreen

Прошле године било је 63.000 посетилаца, али је због епидемије корона вируса пећина почела да ради уместо 1. априла 8. маја, а изостали су и страни туристи и ђачке екскурзије."Најбројнији су били индивудуални посетиоци, док је посета страних туриста и ђачких екскурзија изостала и неће је бити ни у јесењој сезони", рекла је, Богдановић.

Садашње стање, поредићи га са стањем из прошлих година и са прошлим временима, није на задовољавајућем нивоу, оценила је она.Уз подсећање да је Ресавска пећина заштићени споменик прда спада у заштићено подручје прве категорије, односно природно добро од националног значаја, Богдановић је истакла да је зато и једна од најпопуларнијих атракција за туристе који путују кроз Србију.

Она је додала да је посета Ресавској пећини интересантна и ван главне туристичке сезоне, која завршава 31.октобра, а да туристи уз Ресавски пећину посећују и друге природне лепоте овог краја Хидрокомплекс Лисине, водопад, средњовековни манастир "Манасија", Рудник угљарства Сењски рудник и друге знаменитости и лепоте Горње Ресаве.

Ресавска пећина је за туристе отворена 1972. године и најпосећенија је пећина у Србији. Од 2.830 метара истраженог простора, за посетице је доступно 800 матара. Од 2010. године као споменик природе је члан Међународне асоцијације туристичких пећина и јама (Интернационал схоw цавес Асоциатион) ИСЦА.

Богдановић је додала да су "с обзиром на мању посету туриста у овом периоду и лепо време, почели радови на сређивању објеката и окружења код Ресавске пећине и на Хидрокомплексу Лисине".

Планирано је санирање, фарбање дрвеног мобилијара на водопаду и уређење псриступне стазе, заштита и унапређење стања на оба заштићена подручја, прецизирала је Богдановић.                                                             

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести