Су-57- руски борбени авион који је 20 пута бржи од звука

МОСКВА: Русија је произвела авангард хиперсонични ракетни систем, познатији као борбени авион Су-57, који је већ укључен у војни арсенал којим Русија располаже.
ruski avion tanjug
Фото: Tanjug

Домет испаљених ракета из овог авиона је и до 2.000 километара, а авион је неухватљив за противничку одбрану јер може да лети јако високо и бржи је од звука чак 20 пута, пише Тасс .

Руси су почели да граде авангардни хиперсонични ракетни систем као одговор Американцима на Стратешку одбрамбену иницијативу (СОИ) још 1985. године, а креатор овог пројекта Герберт Јефремов рекао је за ТАС да је Роналд Реган, бивши амерички председник, алармирао вође Совјетској савеза да почну један овакав пројекат.

"Амерички антибалистички одбрамбени систем је био пун нуклеарки. Овакав систем је постао дестабилизујући и провоцирао је тензије у целом свету. Онда је Централни комитет СССР издао наредбу да се направе одговарајуће контрамере", рекао је Јефремов.Дизањер хиперсоничног оружја се, иначе, тек био запослио у то време.

"Тада сам сам постављен за шефа пројекта. Послао сам захтев да урадимо веома тежак задатак - да направимо нешто јаче од класичног антибалистичког одбрамбеног система, како бисмо одговорили на све опасности. Зато је било потребно направити авион који се креће страшно брзо у атмосфери, који може да направи невероватне маневре", додао је.

Владимир Путин је разговарао са Јефремовом, озбиљнији напредак на пројекту је почео 2004. године, а финални, успешан тест је изведен у децембру 2018. Авангард је убачен у погон у децембру 2019. године.

Ђорђе
07.10.2020 • 13:04
Велика грешка у чланку:
Овај авион, као ни један други, не може 20 пута брже од звука!
2 пута, вероватно сте хтели пријавити. Лоше новинарство и непознавање физичких могућег.
EUR/RSD 117.5834
Најновије вести