Тесла одлази из Силицијумске долине, сели се у Тексас

ПАЛО АЛТО: Главни извршни директор "Тесле" Илон Маск саопштио је да одлази из Силицијумске долине и да се сели у Тексас, придруживши се хиљадама других становника који су током пандемије ковид-19 напустили област залива Сан Франциско.
s
Фото: Pixabay.com

Маск је у интервјуу за Вол Стрит Џорнал (WSЈ) рекао да се сели у Тексас јер Калифорнија губи утицај међу инвеститорима пошто иноваторе "узима здраво за готово", преноси ЦБС.

Међутим, разлог Масковог пресељења могао би да буде и тај што у Тексасу нема пореза на капиталну добит грађана, наводи WSЈ и подсећа да његов 18-процентни власнички удео у "Тесли" вреди милијарде долара.

У тексту се не прецизира у који се град у Тексасу пресељава Маск, а нагађа се да ће то вероватно бити близу Остина, где "Тесла" гради нову фабрику. Осим тога, додаје се, у близини послује и друга Маскова компанија - СпејсИКС.

Шеф "Тесле" је рекао у разговору за WSЈ да већ месецима ради на том кораку.

Раније ове године, подсећа лист, Маск је запретио да ће преселити седиште и будућу производњу "Тесле" из Пало Алта у Тексас током препирке са локалним званичницима који су одбили његов захтев да дозволе рад фабрике у Фремонту за време ограничења уведених због коронавируса.

Маск је у интервјуу за WSЈ упоредио садашњи начин пословања у Калифорнији са претерано самоувереним спортским тимом, који због самозадовољства и привилегија почиње да губи шампионате, и изразио жаљење што се Калифорнија, по његовом мишљењу, понаша самозадовољно према својим иноваторима, које узима "здраво за готово".

EUR/RSD 117.5712
Најновије вести