"Нирвана" пред судом, беба са омота албума тужила бенд

ЛОНДОН: Спенсер Елден, чија се фотографија као четворомесечне бебе појавила на омоту албума бенда "Нирвана" пре три деценије, тужио је овај бенд због наводне дечије порнографије.
Spencer Elden
Фото: Youtube Printscreen

На насловници албума, Елден, тада четворомесечна беба, у базену хвата новчаницу од једног долара која виси на удици, преноси ББЦ.

Елден, који данас има 30 година, каже да његови родитељи никада нису потписали дозволу о употреби његове фотографије на албуму и тврди да његова слика на којој је го представља дечију порнографију.

"На фотографијама је откривен интимни део Спенсеровог тела и гениталије када је био беба", тврди се у тужби.

Несексуалне фотографије одојчади генерално се не сматрају дечијом порнографијом према америчком закону.

Међутим, Елденов адвокат Роберт Луис је рекао да новчаница, која је убачена накнадно, чини да малолетник делује "као сексуални радник".

У тужби се наводи да је "Нирвана" обећала да ће прекрити Елденове гениталије, али да договор није испуњен.

Елден тврди да су његов "прави идентитет и име заувек везани за комерцијалну сексуалну експлоатацију коју је доживео као малолетник, која се дистрибуирала и продавала широм света од када је био беба до данас".

Тврди да је "претрпео и наставиће да трпи доживотне потешкоће" као резултат уметничког дела, међу којима су "велике и трајне емоционалне тегобе", као и "ометање његовог нормалног развоја и образовног напретка" и "медицински и психолошки третман".

Затражио је одштету од најмање 150.000 долара од сваког од 15 оптужених, међу којима су и преживели чланови бенда Дејв Грол и Крист Новоселић, менаџер имовине Курта Кобејна, Кобејнова бивша супруга Кортни Лав и фотограф Кирк Ведли.

Представници "Нирване" и издавачких кућа још нису одговорили у вези са овим тврдњама.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести