У Израелу откривена древна џамија из 7. века

РАХАТ: Археолози су саопштили да су у Израелу открили остатке једне од најстаријих руралних џамија на свету, изграђене у време када је ислам стигао у свету земљу.
r
Фото: pixabay.com

Израелска агенција за антиквитете процењује да је џамија, откривена уочи нове изградње у бедуинском граду Рахату у пустињи Негев, изграђена у 7. или 8. веку, преноси Ројтерс.

Постоје велике џамије за које се зна да су из тог периода у Јерусалиму и Меки, али ретко је пронаћи тако древну исламску богомољу која је вероватно припадала заједници локалних пољопривредника, рекао је Гидеон Авни, ауторитет за антиквитете.

На локалитету су ископани остаци џамије на отвореном - правоугаона зграда, отприлике величине гараже за један аутомобил, са молитвеном нишом окренутом према југу, односно ка Меки.

"Ово је једна од најстаријих џамија познатих са почетка доласка ислама у Израел, након арапског  освајање 636. године“, рекао је Авни.

Откриће села и џамије у његовој близини су значајан допринос проучавању историје током овог турбулентног периода, додао је он.
 

EUR/RSD 117.5205
Најновије вести