Диња је одлична за срце

Диња поседује завидну количину витамина А неопходног за добар тен и вид, као и витамин Це, а заједно ова два моћна антиоксиданса штите организам од кардиоваскуларних болести и старења.
e
Фото: pixabay.com

Можете је јести у већим количинама, а без бојазни могу да је конзумирају и особе са вишком килограма, јер у сто грама има само 34 калорије, мало шећера, иако је слатка, и чак 91 грам воде. Поседује добитни пар витамина за добру форму. У изобиљу има витамина А неопходног за тен и вид, у чему посебно предњачи ананас диња, као и витамина Це. Ова два антиоксиданса заједно штите организам од болести срца и старења.

Диња је богата и тиамином, ниацином, витамином Бе6, фолатима, пантотенском киселином. Од минерала садржи гвожђе, магнезијум, бакар, калијум, манган, фосфор. Нека нова истраживања тврде да бета каротен из диње помаже у борби против карцинома плућа, али и код рака грлића материце, желуца и оралних форми. Биљна влакна повољно делују на чишћење организма од штетних материја и представљају прави рецепт за лечење надутости стомака.

Калијум, кога има чак 300 милиграма у сто грама диње, помаже организму да се ослободи од вишка натријума и на тај начин снижава крвни притисак. Наравно, да би се постигао ефекат дињу треба јести редовно. Истовремено, вода и калијум из диње подстичу рад бубрега и помажу у уклањању штетних материја. У народној медицини овај плод представља лек за психичко смирење. Нарочито се препоручује после обилног знојења, јер организму надокнађује изгубљену течност и потребне минерале.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести