Дијететичарка Трејси Бригман истиче да, иако већина остатака хране може трајати неколико дана ако се правилно чувају, постоје намирнице које су склоније размножавању бактерија и не би требало ризиковати њихову конзумацију.
Ево пет намирница које могу наштетити вашем здрављу ако се не поједу у току једног дана од куповине или кувања.
Тврдо кувана јаја
Ако не љуштите тврдо кувана јаја одмах пре конзумирања, бактерије могу лако продрети кроз поре јајета, повећавајући ризик од листериозе.
Млевено месо
Незагрејано млевено месо траје само један до два дана пре него што почне да се квари, с обзиром на могућност контаминације бактеријама током процеса млевења.
Диња
Ова воћка не би требало да се држи у фрижидеру дуже од једног дана, јер патогени попут салмонеле и листерије брзо расту.
Сирова пилетина
Живина је склона салмонели, а заборављена пилетина може постати извор заразе и представљати озбиљан ризик по здравље.
Кувани пиринач
Иако може стајати месецима, кувани пиринач је подложан бактеријама које стварају споре Бациллус цереус, посебно ако се неправилно чува на собној температури.
Ови стручни савети подсећају нас на важност брзе конзумације одређених намирница како бисмо избегли потенцијалне здравствене проблеме изазване бактеријским контаминацијама.
Б92