Иновативан гел БРИШЕ АЛКОХОЛ ИЗ ТЕЛА: Ресетујте се након ОПИЈАЊА

Препарат од протеина доводи до тога да се уместо у јетри алкохол разграђује у дигестивном тракту.
9
Фото: Ilustracija Pixabay.com

Највећи део алкохола који попијемо улази у крв преко слузнице у стомаку и цревима. Чак и мале количине алкохола могу да успоре реакције и ослабе способност концентрације, док често опијање изазива различите болести, па око три милиона људи годишње умире због прекомерне количине алкохола, показују подаци Светске здравствене организације. Због тога су истраживачи ЕТХ Цирих развили протеински гел који разграђује алкохол у дигестивном тракту, пише Science daily.

У студији објављеној у журналу Nature Nnotechnology, они су показали да код мишева, гел брзо и ефикасно претвара алкохол у безазлену сирћетну киселину пре уласка у крвоток.

- Гел доводи до тога да се уместо у јетри алкохол разграђује у дигестивном тракту. За разлику од тога кад се разграђује у јетри, овде не настаје штетни ацеталдехид – објаснио је професор Рафаел Мезенга из Лабораторији за храну и меке материјале при ЕТХ Цириху.

Фото: Ilustracija Pixabay.com

У будућности би гел могао да се узима орално пре или током испијања алкохола како би се спречило да скочи проценат алкохола у крви и да ацеталдехид оштети тело. Гел је једино ефикасан док има алкохола у дигестивном тракту.

- Здравије је не пити алкохол. Али гел може да буде користан људимакоји не желе да га се одрекну, али не желе да се боре са последицама – рекао је Мезенга.

 (Telegraf Nauka / Science Daily)

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести