КОЛИКО МОЖЕ ДА СТОЈИ ХРАНА ПОСЛЕ ПРАЗНИКА Ево где грешите, и чега да се чувате!

Стручњаци откривају где људи најчешће греше када је реч о остацима хране са празничне трпезе!
e
Фото: Pixabay.com

Да ли сте знали да постоје правила када је у питању паковање и чување хране која је остала након празничне трпезе? Стручњаци Лаурен Ален и Николас Неделиски истичу да многи људи имају традицију да искористе све остатке, али и да није свеједно на који начин ће се храна чувати и замрзавати. Ово су правила које је важно да знате:

Месо

Чувајте вишак меса, ћуретине, говедине или другог у року од два сата од сервирања. Треба их одвојити од костију и чувати у плитким, херметички затвореним посудама. На тај начин ће остати свеже у фрижидеру три до четири дана, а можете их замрзнути за чување.

Фото: Pixabay.com

Поврће

Већина поврћа као што су боранија, пире кромпир, кришке слатког кромпира, остаће свеже у херметички затвореној посуди три до четири дана у фрижидеру. Лиснато поврће се брже квари, па га морате потрошити у року од неколико дана. Уколико нису напуњени састојцима попут сира, већина поврћа може да се замрзне на један до три месеца.

Фото: Pixabay.com

Дезерти

Кремасте колаче, пудинге или торте треба јести у року од само неколико дана и немојте их замрзавати. Међутим, празничне колачиће можете замрзнути и држати у замрзивачу до шест месеци.

"Прво и најважније, све остатке хране са празничне трпезе одложите одмах у року од два сата. Пребаците месо у плитке, херметички затворене посуде како бисте омогућили брзо хлађење. Кувано поврће и прилози захтевају исти третман - довољно је да их охладите пре него што их спакујете и ставите у фрижидер. Тврђе слојеве хране ставите на дно и ивице посуде за складиштење, а мекше делове у средину, како бисте имали проток ваздуха", објаснио је Николас.

(Espreso/Mondo/T.V./Prenosi M.M.)

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести