НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ ШТА ВАМ СЕ ДЕШАВА КАД ЈЕДЕТЕ РОТКВИЦЕ Сјајно за мршављење, а ево ко НЕ ТРЕБА НИ ДА ИХ ТАКНЕ

Ротквице су богате биљним влакнима, водом, етеричним уљима, витаминима, калијумом, калцијумом, фосфором, магнезијумом, гвожђем.
s
Фото: Pixabay.com

Ротквице су веома здраво поврће и имају јако мало калорија. Због тога пролећне салате са ротквицама могу да се једу у неограниченим количинама, чак и они који пажљиво воде рачуна о својој фигури. Какав ефекат ротквице имају на људско тело и како најбоље могу да се користе здравствене предности, сазнајте у наставку!

Шта се дешава у телу кад једемо ротквице?

Јачање имунолошког система. Због присуства велике количине етеричних уља, ротквице побољшавају циркулацију крви, па су корисне за прехладе, вирусне болести и кашаљ.

Превенција недостатка витамина. Свеже ротквице су прави извор витамина који многима недостају почетком пролећа. Они који редовно једу ротквице и генерално имају уравнотежену исхрану, не морају да брину о недостатку витамина.

Фото: Pixabay.com

Омогућава вам да држите крвни притисак под контролом. Садржај витамина, калијума и магнезијума чини ротквице корисним за јачање крвних судова и снижавање крвног притиска.

Смањујете ризик од гојазности. Због ниског садржаја калорија, корисна је код гојазности, што доводи до побољшања холестерола.

Нормализује функционисање гастроинтестиналног тракта. Висок садржај влакана и воде помаже код функционисања црева и опстипације.

Ротквице су добре за нервни систем. Б витамини нормализују функционисање мозга и периферног нервног система.

Ротквице за губитак тежине

Ротквице имају јако мало калорија. Овакво поврће се чак назива и производима са "негативним" садржајем калорија (салате, целер, броколи). То значи да је калоријски садржај хране толико низак да тело може да потроши више енергије на варење него што је добија. Поред тога, ротквице садрже много воде и влакана, а ова комбинација вам омогућава да нормализујете варење и ослободите се вишка задржавања течности у телу. Свеже ротквице могу да се једу у било које доба дана, на пример, у комбинацији са другим поврћем, у облику салате.

Фото: Pixabay.com

Са чиме је најбоље комбиновати ротквице?

Ротквице су једна од ретких намирница које могу да се комбинују са скоро свим осталим. Једите ротквице са било којим свежим поврћем, са протеинском храном (месо, риба, јаја) и храном која садржи угљене хидрате (кромпир, житарице). Да бисте добили највише хранљивих материја, онда би требало да једете сирове ротквице. Међутим, у неким ресторанима их користе и у термички обрађеном облику - и то је укусно и здраво.

Да ли ротквице могу да штете здрављу?

Једини недостатак овог поврћа његова је способност да иритира слузокожу. Ротквице могу да имају овај ефекат због високог садржаја етеричних уља. С једне стране, веома су корисни, а с друге стране, у неким случајевима могу да закомпликују процес варења хране. Због тога је препоручљиво пратити како тело реагује на ротквице. Многи стручњаци кажу да их вреди искључити из исхране у случају погоршања болести јетре, панкреаса и гастроинтестиналног тракта. Поред тога, ротквице могу да изазову напетост у дигестивном систему.

(Espreso/monod/T.V./prenela T.M.)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести