Нова мета-анализа објављена у Journal of the American Society for Nutrition анализирала је 20 различитих клиничких студија како би открила кардиоваскуларне ризике повезане са шест различитих пића:
чај
воћни сок
енергетска пића
алкохол
пиће заслађено шећером или вештачки заслађено
Открили су да дуготрајна конзумација напитака заслађених шећером (SSB) и алкохола повећава ризик од кардиоваскуларне смртности и за мушкарце и за жене, пише "MBG health".
Да ли су пића заслађена шећером тако лоша? Ево шта каже ново истраживање
Истраживачи нису били у могућности да утврде кардиоваскуларни ризик од воћних сокова (који имају тенденцију да има висок садржај природног шећера) и енергетских напитака због недостатка значајних података.
Међутим, претходна истраживања сугеришу да енергетска пића могу бити повезана са срчаним аритмијама, срчаним застојем и исхемијом миокарда 1 (низак проток крви, што може довести до блокирања артерија). Дакле, прилично је сигурно да би енергетска пића вероватно требало да буду на листи конзумације што ређе, чак и ако у овом прегледу није било довољно података за мета-анализу њиховог утицаја на здравље срца.
Зашто је шећер лош за срце?
Шећер може подићи ваш крвни притисак, што доводи до повећаног ризика од срчаног удара, можданог удара, срчаних болести... У умереним количинама и уз иначе здраву исхрану, шећер неће аутоматски подићи ваш крвни притисак. Укратко, то је нешто на шта треба да обратите пажњу за своје кардиоваскуларно здравље.
Занимљиво, друга истраживачка студија објављена у American Journal of Nutrition отприлике у исто време је истраживала да ли може да се са физичком активношћу бори против учинака напитака заслађених шећером или вештачки заслађених на кардиоваскуларне болести.
У овој студији, која се састојала од 100.000 одраслих особа, они који су пили више од два пута недељно имали су већи ризик од кардиоваскуларних болести, без обзира на препоручене нивое физичке активности.
Нека вас то не ремети - вежбање је одлично за срце. Међутим, ова студија сугерише да можда неће у потпуности умањити негативне учинке прекомерних слатких пића, што служи као још један разлог да припазите на унос шећера.
Ниједна од ових студија није укључила утицај повремених пића заслађених шећером, стога немојте претеривати. Уместо тога, само водите рачуна о томе колико шећера има у пићима за којима свакодневно посежете.
(Espreso/Republika/Prenela P.V.)