ОВО СУ ТРИ НАМИРНИЦЕ КОЈЕ УНИШТАВАЈУ ВАШ ОРГАНИЗАМ Пазите док не буде прекасно, СИГУРНО ИХ ЈЕДЕТЕ

Ово су ствари без којих ниједна кухиња не може и које садржи свако домаћинство. И не само да садржи, већ се свакако користи свакодневно. Немојте се заваравати. Није неопходно да их потпуно избаците и да их више никада не погледате, али назив из наслова који их комбинује указује на последицу прекомерне употребе.
w
Фото: Pixabay.com

Важно је контролисати конзумацију ове три намирнице њихов унос и користити их умерено, пре свега да бисмо заштитили своје здравље и спречили појаву потенцијалних болести.

Бело брашно

Бело брашно и производи од тог брашна главни су дио прехране већине људи. Но, није свако брашно једнако нутритивно сиромашно. Бело рафинирано брашно је преузело управо ту титулу због чега људски организам доводи до неравнотеже те потенцијално до срчаних болести и разних поремећаја. Зато, радије смањите његову употребу у вашој прехрани или одаберите здравију верзију – интегрално брашно.

Фото: Pixabay.com

Бела со

Со је веома важна за људски организам и његове функције као што су одржавање крвног притиска или рад мишића, а добар баланс натријума и калијума значи одговарајућу хидратацију. У народу је познат као природни прочишћивач крви, а многи љубитељи здраве исхране греше да га избаце из исхране због опасности о којима се прича.

Брашно

Адекватан унос соли помаже у одржавању здраве равнотеже у телу и помаже у отклањању умора. С друге стране, важно је напоменути да се со не уноси у организам само додавањем њених зрна у храну коју конзумирамо, већ се може наћи у разним прерађеним намирницама и готовим јелима као што су саламе, сосеви и слично.

Ово је уобичајена замка која може да изазове бројне сметње у функционисању нашег организма, попут повишеног крвног притиска или стварања камена у бубрегу.

Фото: Pixabay.com

Бели шећер

И птице на грани знају да је бели (рафинисани) шећер штетан, а између осталог га налазимо скривеног у разним намирницама које у друштву слове као здраве. На пример, у воћним јогуртима, овсеним пахуљицама које промовишу фит начин живота, интегралним пахуљицама, готовим протеинским напитцима и сл.

Рафинисани шећер у великим количинама може изазвати додатни осећај глади, нагомилавање масти, па чак и метаболички синдром стања повезана са кардиоваскуларним обољењима као што су висок крвни притисак, повишена глукоза у крви итд.

Природни шећери се налазе у житарицама, воћу, поврћу, па чак и махунарке и такав шећер је добар за употребу у свакодневној исхрани.

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)

EUR/RSD 117.0698
Најновије вести