СТАЛНО ВАМ СЕ ЈЕДЕ СЛАТКО? Организам вам поручује да му недостаје ОВА ВАЖНА МАТЕРИЈА Ево како је надокнадити

Ако осећате жељу за слаткишима, чак и после ручка, то је сигнал да организму фале неке хранљиве материје.
w
Фото: Pixabay.com

Неодољива жеља за шећером може се јавити у било које доба дана, па се можда многи људи питају зашто се то дешава.

Недостаје вам енергија

„Сматрам да се жеља за слаткишима јавља када телу треба брзо повећање енергије“, каже дијетолог Али Бендијер. „То се може јавити као резултат недовољног уноса хранљивих материја које телу дају енергију или због мало сна“, додаје.

Мањак витамина и минерала

Стручњаци су се такође сложили да потреба за слатким може указивати ​​на недостатак есенцијалних нутријената, као што су хром, магнезијум, цинк, витамини Б, протеини и здраве масти. „Протеини и масти пружају стабилан и трајан извор енергије“, објашњава др Сара Олсевски.

Ево 4 знака који упућују на недостатак основних хранљивих материја:

1. Недостатак магнезијума

Ако ваша потреба за слаткишима обично заврши тако што поједете чоколаду, можда имате низак ниво магнезијума, каже дијетолог.

Фото: Pixabay.com

2. Недостатак витамина Б

Недостатак витамина Б је још један скривени сигнал који стоји иза потребе за шећером. Витамини Б1, Б7 и Б12 су кључни за метаболизам глукозе. Ако имате низак ниво витамина Б, ваше тело може имати проблема с разградњом глукозе за производњу енергије, због чега можете имати потребу за више шећера.

3. Недостатак цинка

„Цинк је кључна хранљива материја која игра многе улоге у организму, укључујући помоћ варењу, раду живаца и метаболизму енергије“, каже дијетолог. Када је ниво цинка низак, то може довести до дисфункције метаболизма, што може подстаћи жељу за храном. Укључите више хране богате цинком у своју исхрану (сочиво, спанаћ, семенке бундеве, индијски орах).

4. Недостатак хрома

Битан минерал који игра улогу у метаболизму глукозе и производњи енергије. „Када је ниво хрома мали, способност тела да ефикасно користи глукозу из хране је смањена, што може довести до флуктуација у нивоу шећера у крви. То може изазвати жељу за шећером јер тело покушава да надокнади енергију. Уместо да поједете неки слаткиш, узмите храну богату хромом (броколи, сок од грожђа, бели лук, кромпир).

(Espreso/NajŽena)

EUR/RSD 117.0698
Најновије вести