КО ИМА ПРЕКО 60. ГОДИНА, ОВО НЕ СМЕ ДА ЈЕДЕ! Ево који залогај је баш штетан за сениоре!
Кардиоваскуларне болести су водећи узрок смрти и погађају милионе људи сваке године.
Иако генетика има своју улогу, исхрана је један од кључних фактора који могу да повећају или смање ризик од срчаних проблема, нарочито код старијих особа.
Нутриционисти и кардиолози подсећају да је уравнотежена исхрана изузетно важна за здравље срца и препоручују унос разноликог воћа, поврћа, целовитих житарица и здравих извора протеина.
Ипак, стручњаци упозоравају да постоји једна намирница коју би старије особе, нарочито оне изнад 60 година, требале у потпуности избегавати.
Реч је о наресцима и другим прерађеним месним производима.
"Прерађени месни производи садрже високе количине соли, засићених масти и конзерванса попут нитрата", истиче кардиолошкиња др Ен Б. Куртис за Параде.
Кардиолошкиња др Кетрин Вајнберг назива их "троструком претњом" за здравље срца управо због тих састојака.
Високи унос соли подиже крвни притисак, а засићене масноће повећавају холестерол
Нитрати који се додају за очување боје и свежине меса могу у телу да се претворе у нитрозамине, једињења која подстичу упалне процесе.
"Упала артеријских зидова повезана је с развојем срчаних болести, али и других озбиљних стања", каже др Вајнберг.
Уз то, високи унос соли подиже крвни притисак, а засићене масноће повећавају холестерол - два главна ризична фактора за болести срца, упозорава и кардиолог др Ченг-Хан Чен.
Уместо прерађеног меса, стручњаци саветују да се бирају свежи, мање масни протеини попут печене пилетине, куваних јаја, туне или лососа, који садржавају здраве масноће.
"Маслац од авокада, хумус или други биљни намази одлична су замена за класичне сендвиче", препоручује д. Вајнберг.
Ако прерађено месо баш не може да се избаци, каже кардиолошкиња, треба бирати верзије без нитрата и с мање соли и увек их комбинирати с обиљем поврћа и здравих масноћа.