ТАЈНА УСПОРАВАЊА СТАРЕЊА И СМАЊЕЊА СТРЕСА ЛЕЖИ У "КРАЉЕВСКОМ ЗАЧИНУ" Ова биљка је права ризница здравља, а можете је узгајати и у саксији
Ова биљка је позната као “краљевски зачин”, вековима заузима посебно место у кухињама и медицинским праксама широм света.
Препознатљива арома и укус босиљка, уз бројне здравствене користи, чине га незамењивим састојком медитеранске исхране. Ова ароматична биљка потиче из тропских подручја Азије и Африке, али је данас распрострањен и на ширем подручју Медитерана, због чега је незаобилазан и у нашој кухињи.
Расте као грм у висину од 20 до 60 цм. Стабљика, листови и цветне чашице прекривени су финим длачицама. Листови су овални, дуги 1,5 до 5 цм и широки до 3 цм. Рубови листа су глатки. Цвета од маја до септембра, цветови су ружичасте или беле боје, а налазе се на средишњем делу стабљике и изданцима. Плод је дуг до 2 mm.
Узгоја се у више од 60 различитих врста, од којих се свака разликује по мирису, укусу и примени. Најпознатији је слатки, односно италијански босиљак, који је незаобилазан у припреми тестенине, салата и сосева. Љубичасти босиљак привлачи пажњу својим тамним листовима и декоративним изгледом, док тајландски босиљак има егзотичну ноту аниса и сладића. Посебно се истиче света биљка Тулси, која у ајурведској медицини заузима статус “краљице лековитих биљака”.
Здравствена ризница природе
Босиљак је много више од зачина, он је прави чувар здравља. Захваљујући богатом саставу флавоноида и полифенола, снажних антиоксиданаса, штити ћелије од оштећења и успорава процесе старења. Тиме помаже у превенцији хроничних болести, међу којима су и кардиоваскуларне болести те одређене врсте канцера.
Есенцијална уља која босиљак садржи, попут еугенола, делују протуупално и ублажавају симптоме артритиса и других упалних стања. Редовна конзумација може помоћи и код пробавних сметњи јер подстиче стварање желудачних сокова и ензима, чиме олакшава пробаву и смањује надутост.
Осим тога, босиљак јача имунолошки систем захваљујући високом уделу витамина Ц и антимикробних једињења, па је изврстан савезник у борби против инфекција.
Савезник срца, јетре и имунолошког система
Бројна истраживања потврђују да босиљак повољно делује на здравље срца и крвних судова. Смањује ниво лошег холестерола, помаже у регулацији крвног притиска и доприноси еластичности крвних судова. Захваљујући магнезијуму и другим минералима, доприноси правилном раду срца и мишића.
Босиљак такође потпомаже детоксикацију организма, нарочито функцију јетре. Редовном конзумацијом подстиче излучивање токсина и тешких метала, а истовремено јача одбрамбене механизме тела. Његова антибактеријска својства помажу и у лечењу мањих рана те делују као природна дезинфекција.
Босиљак обилује витаминима А, Ц и К те минералима попут калцијума, гвожђа и магнезијума, који су кључни за здравље костију, коже и имунитета. Иако се најчешће користи свеж, сушени босиљак практичан је додатак за кување јер задржава већину својих својстава.
Његов се мирис и укус савршено слажу с парадајзом, лимуном, белим луком и маслиновим уљем. Комбинација је то која данас дефинише медитеранску кухињу. Многи га радо користе у сосевима, супама и варивима, али и у популарном песту који спаја укус, арому и нутритивну вредност у савршен склад.
Лековита моћ чаја од босиљка
Осим што обогаћује јела, босиљак се често користи и у облику чаја. Овај напитак има умирујући учинак на нервни систем те помаже при смањењу стреса и анксиозности. Активне материје попут еугенола и линалола доприносе опуштању и осећају смирености.
Чај од босиљка повољно делује и на пробавни систем јер подстиче лучење ензима, олакшава пробаву те ублажава надутост и горушицу. Захваљујући благом диуретичком учинку, помаже у избацивању токсина из тела. Због високог удела антиоксиданаса и витамина, препоручује се и током сезонских прехлада јер смањује зачепљеност носа и ублажава кашаљ.
Припрема је једноставна: кашичицу сувог или неколико свежих листова босиљка прелијте кипућом водом, оставите пет до десет минута, процедите и по жељи засладите медом или додајте мало лимуна. Добићете ароматичан напитак који истовремено смирује и освежава.
Босиљак није користан само изнутра. Његово се уље традиционално користи за негу коже, лечење убода инсеката, иритација и мањих рана. Захваљујући антибактеријским и протуупалним својствима, ублажава црвенило, свраб и оток те убрзава зацељивање коже.
Свежи босиљак најбоље је чувати у фрижидеру, умотан у влажну папирнату марамицу или у чаши воде попут резаног цвећа. За дуже чување може се осушити и спремити у херметички затворене посуде, или замрзнути у маслиновом уљу. На тај начин, његова арома и лековита својства могу бити доступна током целе године.