overcast clouds
13°C
15.10.2025.
Нови Сад
eur
117.1678
usd
100.8068
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КРАЉИЦА ЕЛИЗАБЕТА ГОДИНАМА ЈЕ ЈЕЛА ИСТИ РУЧАК Ево због која два састојка је изгледала млађе

15.10.2025. 18:07 18:12
Пише:
Извор:
(ona.telegraf.rs/Marie Claire)
e
Фото: youtube prinstcrin/ BBC News

Покојна краљица Елизабета била је позната по свом снажном осећају дужности, препознатљивој колекцији шарених капута и љубави према коргијима а једна од мање познатих особина покојне краљице односила се на здраву исхрану.

Посебно када је у питању њена рутина за ручак.

Према речима бившег краљевског кувара Дарена Мекгрејдија, краљица Елизабета није нужно била 'гурман', али је свој дневни оброк држала лаганим, чистим и 'једноставним'.

Говорећи за медије пре смрти краљице Елизабете, дугогодишњи кувар палате открио је да је њена тајна одржавања форме била у томе што је била 'веома дисциплинована' када је у питању храна.

- Она једе да би живела, за разлику од принца Филипа, који је волео да једе и могао је цео дан да прича о храни - поделио је Мекгрејди.

Типичан ручак укључивао је 'нешто једноставно, попут рибе са поврћем', рекао је, додајући:

- Волела је да једе гриловани довер соле (врста рибе) са бланшираним спанаћем или тиквицама – каже он.

Овакав оброк, богат немасним протеинима и лиснатим поврћем, пружао је стабилан извор енергије без осећаја тежине, што је било кључно за некога са тако ужурбаним распоредом.

Према подацима са WebMD-а, риба довер соле такође је богата омега-3 масним киселинама, које су познате по томе што подржавају здравље срца и блистав изглед коже. У комбинацији са спанаћем или тиквицама, овај оброк био је права нутритивна бомба и природан савезник против упала.

Када краљица Елизабета није присуствовала свечаним вечерама или другим званичним догађајима, често је јела сама.

- Правило је - без скроба. Нема кромпира, пиринча или пасте за вечеру. Обично нешто попут гриловане рибе соле са поврћем и салатом - рекао је Дарен Мекгрејди.

У књизи Кување и Круна (Cooking & The Crown) Тома Паркера Боулса, сина краљице Камиле, такође се помиње склоност покојне краљице ка 'једноставним' оброцима за ручак.

- Она, према речима Марка Фланагана, краљевског кувара покојне краљице и краља Чарлса, није била велики љубитељ хране, и када би била сама, често би јела само један оброк - написао је аутор.

Краљ Чарлс је наследио мајчину љубав према здравој исхрани, али не нужно када је ручак у питању. Краљ Чарлс је годинама био познат по томе да не једе ручак, све док га краљица Камила није подстакла да то промени после његове дијагнозе рака.

(ona.telegraf.rs/Marie Claire)

Извор:
(ona.telegraf.rs/Marie Claire)
Пише:
Пошаљите коментар