Наставак суђења жени чији су пси у Петроварадину насмрт изуједали комшију

НОВИ САД: У наставку главног претреса Игори Максимовић (31) из Петроварадина, оптуженој за тешко дело против опште сигурности, јер су пси из куће у којој станује 11. јула 2016. године насмрт изуједали комшију Ђурађа Марчету (84), она је поново дала исказ након прецизираног оптужног акта, у којем се сада наводи да је дело почињено из нехата.
petrovaradin
Фото: Dnevnik.rs

Нагласила је да није знала да пси који су изашли из њеног дворишта припадају мешавини опасних раса. Рекла је да то можда није знао ни њен супруг који их је купио.

Иначе, он је у међувремену правоснажно осуђен због насиља у породици, али и после тога остао да заједно станује у браку с њом.

Ја сам, да тако кажем, извршавала налоге мог супруга, који је био често одсутан, казала је оптужена.

Он ми је, додала је, тада рекао да пустим псе у двориште.

У Петроварадину се тада свашта дешавало, било је више пуцњава, а ја сам била сама с децом, навела је Максимовић.

Изјавила је такође да су жичану ограду око куће поставили мајстори с њеним супругом. Муж јој је говорио да пси не могу изаћи напоље због те препреке и да нису никад пре изашли из ограђеног простора.

Бранилац оптужене адвокат Владимир Хоровиц напоменуо је да је нехат битан елеменат кривичног дела, и предложио суду да на следећи главни претрес позове супруга окривљеног као сведока, да би се, између осталог, утврдило ко је власник паса из наведеног кривичног дела.

Иначе, муж окривљене је раније у поступку искористио статус привилегованог сведока па није сведочио. Тај предлог је судија прихватила, али ће се о предлогу одбране за наредбу комбинованог налаза неуропсихијтра и психолога, не би ли се, између осталог, утврдило да ли је окривљена могла бити свесна последица, својим чињењем или нечињем, као  и евентуалним наредбама супруга, накнадно изјаснити.     

Како смо писали, оптужена Игора Максимовић је већ раније у својој одбрани изјавила да је у кући била сама с двоје малолетне деце и да јој је супруг Раде пре одласка на пут рекао да пусти псе да би се осећала безбедније, због могућих крађа. Додала је да их од комшијског дворишта дели жичана ограда.

Два пса расе амерички стафорд теријер су, видевши мачку, наводно, прескочила комшијску ограду и напала Марчету, наневши му смртоносне повреде. Оптужена је покушала да помогне комшији, али безуспешно. Покушавајући да их склони од старца, и сама је била повређена.

На данашњем рочишту пред судијом Наташом Војновић, она је посебно нагласила да се у време догађаја било пуцњава у Петроварадину у крају где станује, односно у делу који се назива Буковачки до.

Иначе, због кривичног дела насиља у породици, које се приписивало њеном супругу, суђење је у једном периоду било затворено за јавност. 

Наставак главног претреса заказан је за 10. јун.                                                                           

М. Вујачић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести