Хрватска: Тесла хрватски и амерички научник српског порекла

ЗАГРЕБ: Министарка културе Хрватске Нина Обуљен Коржинек данас је, поводом изјаве српског колеге Владана Вукосављевића о Николи Тесли, рекла да се Хрватска с поштовањем сећа једног од својих највећих научника не покушавајући да негира Теслино српско порекло и поручила да би јој било драго када би се Вукосављевић "окренуо чињеницама, а не митовима". 
zagreb1, tanjug
Фото: Tanjug, arhiva

"Хрватска енциклопедија за Николу Теслу наводи да је био амерички и хрватски изумитељ српског порекла. Тесла је рођен у Хрватској, у Хрватској се школовао и из Хрватске је отишао даље у свет - у Аустрију, Чешку, Мађарску, Француску и затим у САД", рекла је хрватска министарка за Хину. 

Навела је да је Тесла један од највећих научника, човек који је мењао свет и који је спона између држава и култура у којима је живео. 

"Никола Тесла за себе је изјавио да се поносио српским пореклом и хрватском домовином", истакла је министарка. 

Додала је да за се разлику од Србије, за коју тврди да не престаје са фалсификовањем историје и посезањем за туђим историјским личностима, Хрватска "с поштовањем сећа једног од својих највећих научника никада не покушавајући да негира Теслино порекло".

"Било би ми драго кад би се и мој колега Вукосављевић окренуо чињеницама, а не митовима. У том случају, сигурно му никад не би пало на памет да предложи да се Српски културни центри у иностранству назову именом Иве Андрића, још једне изузетне особе чији идентитет и порекло повезује више култура и народа и нема потребе да се својата онако како је то недавно учинила Србија у случају именовања Српских културних центара", оценила је Обуљен Коржинек.

Хрватска планира да на Светској изложби Дубаи ЕЏПО следеће године као једну од најистакнутијих личности своје земље представи и српског научника рођеног у хрватском месту Смиљан, Николу Теслу.

Поновљени покушај фалсификата Хрватске о Николи Тесли је модел кићења туђим перјем и својатања туђе историје који осуђем, изјавио је министар културе и информисања Владан Вукосављевић поводом ове намере Хрватске.

Вукосављевић је за "Новости" рекао да је просто невероватно да по ко зна који пут из Хрватске долазе покушаји да се велики српски проналазач и научник Никола Тесла представи као Хрват. 

Министарство културе и информисања Србије је јуче најоштрије осудило намеру Хрватске да на Светској изложби "Дубаи експо" 2020. Николу Теслу представи као хрватског научника и иноватора као недопустив покушај присвајања тог српског научника кога "целокупна светска јавност препознаје и памти као Србина који је велики део свог живота провео у Америци". 

Подсећа да "у енциклопедијама, научним радовима и популарним текстовима на свим језицима стоји историјски једино тачан податак који Николу Теслу ставља у ред најзначајнијих српских научника".

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести