Преображењски дани Срба у Румунији: Српски песници у порти Базјашког манастира

ВРШАЦ: Поводом доделе књижевне награде Велика базјашка повеља, коју дарује Савез Срба Румуније уз финансијску подршку Града Вршца, одржани су 26. Сусрети књижевника који пишу на српском језику.
vrsac nagrada
Фото: Велика базјашка повља уручена Стевану Тонтићу, фото: Град Вршац

Присутни су били песници из Румуније, Француске, Словеније, Републике Српске и Србије. Манифестација је организована од 16. до 19. августа 2019. у Темишвару и местима Ђердапске клисуре у присуству многобројних гледалаца и учесника.

Тродневна манифестација песника стваралаца на српском језику одржана је у склопу традиционалних Преображењских дана у Ђердапској клисури, коју Српска православна црква у Румунији организује као народни сабор. Централна свечаност је одржана у порти Базјашког манастира уз присуство и благослов  владике за Мађарску и Румунију, Лукијана Пантелића и служење свете архијерејске литургије.

Поздравне речи упутио је и генерални конзул Републике Србије у Темишвару Владан Тадић, а програм свечане доделе повеље водио је почасни председник Савеза Срба из Румуније др Славомир Гвозденовић

Најуспешнији песник са српског говорног подручја за 2019. годину, по оцени петочланог жирија, је Стеван Тонтић, родом из Сарајева, који сада живи и ствара у Новом Саду.

У име Града Вршца свечаности су присуствовали чланови Градског већа Вељко Стојановић и Мирослав Ступар, који су предали симболичне поклоне и новчани део награде Велике базјашке повеље, коју дарује Град Вршац.

 

Пројекат „Вршац право да се зна“ реализује ДВП продукција, а суфинансира град Вршац. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

В. Х.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести