Михајловић: Понуде за Моравски коридор почињу сутра

БЕОГРАД: Тендер за изградњу Моравског коридора почиње сутра, а само прикупљање неопходне документације трајало је око две и по године, изјавила је минситарка саобраћаја Зорана Михајловић.
mihajlovic, tanjug
Фото: Tanjug/ D.Kujundžić, arhiva/Zorana Mihajlović

"Нисмо седели скрштених руку. Моравски коридор се спрема укупно две и по године. Документација се спрема две и по године. Сремска Рача - Кузмин, Пожега - Котроман, Прељина - Пожега, дакле документације су се спремале две, две и по године. Ми нисмо сели и ођедном одлучили да радимо шест коридора. Да би уопште могли да причамо о потписивању уговора, појављивању грађевинара на неком путу мора много тога претходно да се уради, од документације, геолошког истраживања, експропријације", изјавила је министарка гостујући на ТВ Прва.

Понуде се примају од сутра у 8.00 сати на основу јавног позива.

Министарка истиче да неће бити предности ни за једног извођача, јер је Влада Србије направила механизам како нико не би имао протекцију, кроз законске и подзаконске акте.

Упитана да ли српске компаније могу да испуне услове за извођење радова, министарка истиче да је то могуће уколико се стварају конзорцијуми.

"Оно што је проблем са нашим компанијама, а то је нешто на чему радимо и са Привредном комором, Министарством финансија и пре свега са нашим грађевинарима је да видимо како да се удруже...Други део посла јесте заједнички, по мени, наш и њихов и то је да видимо да ли можемо да им помогнемо да купе додатну опрему", изјавила је Михајловић.

Истиче да Влада спрема новости за нове компаније, што се пре свега огледа у томе да српско руководство покушава да домаћим компанијама обезбеди улогу партнера, место главног подизвођача.

"Ми желимо да наше компаније буду партнери и то је новост на којој сада радимо са свима онима који су заинтересовани да граде путеве. Мислим да ћемо ту направити добру ствар", рекла је Михајловић. 

Према њеним речима, Влада је доста научила од радова на Коридору 10 и ауто-путу Милош Велики а та искуства би у наредних годину дана могла да буду преточена у један озбиљан извештај.

"Да не може да се закључује уговор, а да немате пројектно-техничку документацију, да не може да се креће у радове, а да немате завршену експропријацију, да не можете да започињете радове, а да немате чак у неким деловима ни грађевинску дозволу. Све је то оно што је Владу Србије сачекало 2014. године", додала је она.

Одговарајући на примедбе грађана о великим гужвама на излазу са ауто-пута Милош Велики, министарка је прихватила становиште грађана, али је додала да ће 19. децембра бити отворена деоница Сурчин - Обреновац која би требало да реши проблеме.

"Оно што је најважније за грађане је да имамо ауто-пут и већ смо растеретили Ибарску магистралу за 40 посто, бар то показују сви наши бројеви", каже Михајловић.

Демантовала је наводе да је цена Моравског коридора порасла за 300 милиона евра, додајући да не постоји никакав предугувор, нити уговор, о изградњи коридора.

Она додаје да ће укупна цена овог пројекта бити 800 милиона евра.

Упитана о изградњи Шумадијског коридора, министарка најављује почетак радова за 2021. годину, док ће се идуће године радити на прикупљању документације и обављању свих неопходних припрема.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести