Вучић: Отворен и искрен и не лак разговор с Гренелом

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са специјалним изаслаником председника САД за Косово и Метохију Ричардом Гренелом имао веома добар, отворен и искрен разговор, који се, каже, пре свега тицао, унапређења животног стандарда људи и бољег економског и инфраструктурног повезивања у региона.
vucic grenel
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

У односима Београда и Приштине, међутим, нема лаких разговора и коју год тему да покренете увек долазите до политике, приметио је Вучић на заједничкој прес конференцији.

Председник је захвалио Гренелу што је, каже, на рационалан начин, уз врло снажну агенду и зељу да напредујемо у односима, разумео које су потребе Србије и шта грађани желе да виде - да је наша земља поштована, а не понижавана као раније.

Вучић је пренео да је Гренелу изнео све проблеме које смо имали од увођења такси на робу из централне Србије, истичући да смо само у једној години 435 милиона евра, ондносно нешто више од милион евра на дневном нивоу.

Посебно су, каже, погођене прехрамбене компаније, а платили смо и цену у укупној унутрашњој трговини у оквиру ЦЕФТЕ.

То је нанело штету и људима у Приштини, колико и у Београду и свим местима широм Србије, рекао је Вучић.

Додао је да је захвалан Гренелу што је, каже, добро разумео колико је важно да се у савременом свету сви труде да направе договоре и тако превазилазе баријере.

Гренел: Таксе морају бити укинуте, повлачење признања заустављено

Таксе морају бити укинуте, поручио је специјални изасланик председника САД за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел, те додао да кампања повлачења признања независности Косова мора да се заустави.

Гренел је на заједничкој конференцији после састанка с председником Србије Александром Вучићем у Београду рекао да је и јуче у Приштини на састанцима са свим лидерима и пословном заједницом пренео да таксе од 100 одсто на српску робу морају да буду укинуте и да су неприхватљиве.

Исти захтев преносим и овде, а то је оно што се тиче кампање за повлачење признања, која мора да се заустави, рекао је Гренел.

Он је навео да "морамо да се крећемо у правцу привреде", отварања нових радних места, а то значи и укидање такси које ће довести до већег богатства и нормалније ситуације кад је у питању трговина.

Гренел је рекао да се и у Приштини сусрео са привредницима на Косову који се, каже, слажу да таксе морају да се укину.

Сви смо се на то усмерили и уверен сам да идемо у том правцу, рекао је Гренел.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести