Вучић: СРБ посвећена ЕУ, сит сам придика због РУС и Кине

ДАВОС, ЈЕРУСАЛИМ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Давосу да је "сит придика" европских лидера о блиским везама с Русијом и Кином, као и да Београд остаје посвећен чланству у ЕУ, али да и даље не зна када ће до тога и доћи.
vucic
Фото: Tanjug

Да вам искрено кажем, сит сам придика и тога да ми сви говоре о сарадњи са Кином, Русијом, а онда видим да се сви други састају са Си Ђинпингом и (Владимиром) Путином, и то чешће него ја. Радите свој посао, ви сте суверене државе, Србија је суверене држава. Радимо све што је најбоље за наш народ и за нашу земљу, рекао је Вучић у интервјуу за Јуроњуз који је јуче у целости објављен.

Вучић је у интервјуу, који је дао у Давосу, на Светском економском форуму, говорио и о протестима опозиције, предстојећим парламентрарним изборима, односима Београда и Приштине и евроинтеграцијама Србије.

Председник Србије је нагласио да током разговора са европским званичницима у Давосу нико није могао да му каже да ли је Србије учинила довољно да приступи ЕУ.

Морамо да чекамо на одлуку и закључак ЕУ о томе да ли желе да виде Србију као део ЕУ или не, рекао је Вучић.
Уочи састанка с члановима америчке администрације, Вучић је рекао да ће им рећи много тога јер су заједно успоставили директан авионски лет између Београда и Приштине.

Упитан када ће се летови наставити, Вучић је одговорио да није ствар о обнови летова.

Али мислим да ће бити успостављени у наредним месецима, поручио је Вучић.

На питање да ли, када је реч о приступању ЕУ, очекује нормализацију односа с Приштином, Вучић је рекао да Србија није много ентузијастична, али да је посвећена да напредује на путу ка ЕУ јер не види праву алтернативу том путу.

И то је од највећег значаја за српски народ, за српску државу. Али, знате, ми смо на том путу већ 20 година. Мислим да, осим Туске, ниједна земља није чекала толико година, указао је Вучић.

На питање зашто онда мисли да Србија толико дуго чека да постане чланица, Вучић је рекао да би неки могли да кажу да је било много страних грешака, али да он мисли да је то углавном било због односа Београда и Приштине.

Али у исто време, чак и данас, разговарао сам о томе не само са европским званицницима, већ и с (америчким државним секретаром) Мајком Помпеом. И питао сам га: "ОК, чак и ако то уцинимо, аранжман с Приштином, ако нађемо компромисно решење, да ли ће то бити довољно или не за придруживање Европској унији?" А нико од људи из ЕУ, па цак и из САД, јер су блиско сарађивали, није могао да потврди да ћемо бити део Уније. То значи да треба да чекамо одлуку и закључак ЕУ о томе да ли желе Србију да виде као део ЕУ или не, рекао је Вучић.

На констатацију да је рекао да Срби "губе апетит" за ЕУ и да ли се то односи и на њега, Вучић је рекао: "Ако ме лично питате да ли сам усхићен због односа ЕУ и свега што су у скорије време пружили мојој земљи, могу да вам кажем да нисам усхићен, али сам дубоко захвалан ЕУ јер су били од велике помоћи када смо се суочавали са ужасним поплавама 2014".

Веома сам им захвалан јер и даље подржавају реформе. Они су подржали наше финансијске и економске реформе, рекао је Вучић, нагласивши да је Србија лидер када је стопа раста у питању и да је прошле године имала раст од 4,5 одсто, а ове године од 4,1 одсто.

Вучић је нагласио да Србија има суфицит у буџету четврту годину заредом.

А ми смо далеко највећа економија Западног Балкана. И радимо све боље и боље, поручио је Вучић.

Када је реч о протестима опозиције у земљи и томе како они утичу на његову репутацију у Давосу, где се среће са бројним светским лидерима, Вучић је рекао да нема великих проблема с протестима.

То је демократски начин изражавања политичких ставова. Ми смо дозволили нашим политичким противнициима да организују протесте више од годину дана. Али, према последњим анкетама, наше бројке расту. Њихове бројке су веома ниске. Само да ваши гледаоци знају, имамо подршку 53 одсто грађана, а они 8,5 одсто, рекао је Вучић.

Он је поновио да ће парламентарни избори у Србији бити одржани до краја априла ове године оценивши да су избори добра ствар, "јер увек имате шансу да суочите своју политику са политиком других".

Упитан да ли ће бојкот опозиције делегитимисати изборе, Вучић одговара негативно и истиче да ће свакако бити велика излазност.

Много већа него што многи очекују. То је њихово право. Да ли ће бојкотовати, да ли ће учествовати на изборима, они то могу.


О сусрету с Пенсом и Макроном

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је потпредседнику САД Мајку Пенсу, током кратког разговора у Јерусалиму, захвалио на ангажману САД и позвао га да заједно с председником Доналдом Трампом посети Србију.

Захвалио сам се за ангажман, рекао да сам разговарао јуче са (саветником за националну безбедност председника САД Робертом) О"Брајаном, да ћу се сутра видети са (специјалним изаслаником председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричардом) Гренелом, да су у току наши разговори око различитих тема везаних и за КиМ и за регион и да очекујемо и његову посету и посету Трампа Србији, рекао је Вучић новинарима на крају посете Јерусалиму.

Он је нагласио да је разговор био кратак и да је искористио колико је могао своје време.

Вучић је рекао да је подсетио Пенса на то ко је, иако су имали званичне разговоре када је председник Србије боравио у Белој кући, јер Пенс среће бројне председнике широм света.

Мене то није срамота, не патим, нисам од оних који кажу: "Јао, чим ме је видео, сетио се треће реченице из нашег разговора", рекао је Вучић.

Када је реч о сусрету са председником Француске Емануелом Макроном, Вучић је рекао да му је пренео да се нада да ће се њих двојица видети званично и после маја.

Вучић је рекао да очекује да ће и 16. фебруара, ако све буде у реду, имати званичан стастанак у Бриселу у Европском савету са Шарлом Мишелом.

Он је додао да је Макрону поручио да када "он заврши своје локалне изборе, када се заврши сва та гунгула око отварања преговора са Северном Македонијом и Албанијом, имаћемо ми и Црна Гора да тражимо нешто за Србију и за нашег јужног суседа".


Дали смо све од себе да испунимо све њихове захтеве, све захтеве Европске уније, о изборним условима. Па, на њима је, рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише критике независних посматрача, попут Транспаренси интернешенела и Фридом хауса који, како наводи новинарка, тврде да постоји недостатак слободе медија у Србији и да Вучић користи своју функцију како би се одржао на власти што је недемократски, Вучић каже:

Наравно да је то недемократски. И ја то не радим. Зато смо ми, истину да вам кажем, урадили много на побољшању предизборних услова, нарочито по питању медија, али у ствари, 90 одсто српског народа користи друштвене мреже. И ту нема ограничења. Али, знате, ако све дефинишете, ако дефинишете политику кроз медије, то је једино важно питање, ви ћете изгубити, рекао је Вучић.

Он је нагласио да је то један од стубова демократије, али не и сам садржај политике који је, како је навео, много важнији.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести