Ускоро другостепена пресуда Шарићевој групи

Апелациони суд у Београду јуче је одржао суђење Милошу Цајићу, Владимиру и Марку Рачићу, који су неправоснажно осуђени пресудом Специјалног суда по оптужбама да су као „припадници групе Дарка Шарића учествовали у кријумчарењу кокаина“ из Јужне Америке у Западну Европу крајем прошле деценије, као и Бобану Стојиљковићу, који је првостепено ослобођен те оптужбе, а осуђен због неовлашћеног ношења пиштоља на две и по године затвора.
sud, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Главни претрес је првобитно био заказан за три радна дана, али је окончан већ јуче.

Портпаролка Апелационог суда у Београду Мирјана Пиљић изјавила је за „Дневник“ да ће судско веће одлуку у том предмету донети у законом предвиђеном року, у односу на свих 25 окривљених. Она је напоменула да је Апелациони суд у фебруару ове године размотрио све жалбе изјављене на првостепену пресуду, те одлучио да само у односу на четворицу оптужених отвори претрес у другом степену, који је јуче и одржан.   

Оптужени Бобан Стојиљковић је пред судским већем Посебног одељења Апелационог суда поново негирао оптужбу која га терети да је „учествовао у шверцу кокаина из Аргентине крајем 2008. године, као припадник Шарићеве групе“. У прилог својој одбрани, Стојиљковић је истакао, између осталог, да никад није био у Аргентини, и додао да је на суђењу у Специјалном суду Драшко Вуковић, оптужени сведок-сарадник, на чијем исказу се базира „аргентинска оптужница“, рекао да га не познаје.

Тужилаштво се, наиме, жалило на одлуку Специјалног суда да ослободи Стојиљковића оптужбе за учешће у шверцу кокаина, док одбрана у свом одговору тврди да је, с обзиром на доказе, „исправна једино ослобађајућа пресуда“, а жалба Тужилаштва „неоснована“.

Оптужба, као и одбрана, изјаснила се пред апелацијом да остају при својим доказима који су изведени током суђења у Специјалном суду, укључујући и завршне речи.

Београдска апелација је на седници одржаној пре три месеца разматрала жалбе уложене на првостепену пресуду донету 10. децембра 2018, после поновљеног суђења, којом су на по 15 година затвора осуђени Дарко Шарић и одбегли Горан Соковић, а на 14 година Жељко Вујановић, по оптужбама за организовање криминалне групе са сада покојним Драганом Дудићем Фрицем.

Првостепено је казна затвора у трајању 13 и по година пресуђена  Марку Пандрцу, по 13 година Ненаду Новаковићу, Бошку Недићу, Дарку Тошићу и Николи Димитријевићу, а 12 година Петру Обрадовићу. По 11 и по година затвора изречено је Милошу Цајићу и Милану Миловцу, а 11 година Родољубу Радуловићу, званом Миша Банана. На по десет и по година затвора неправоснажно су осуђени Михаило Ђоковић, Владимир Рачић, Марко Рачић, Небојша Сретеновић и Борислав Туњић, а на десет година  Живко Сибински.

Сведоци-сарадници Радан Адамовић, Драшко Вуковић и  Небојша Јоксовић осуђени су на казне затвора од десет месеци, осам месеци, односно пет месеци. Окривљени Милош Николић и Мирко Кнежевић, којима се судило по оптужбама да су помагали Јоксовићу да се крије, ослобођени су оптужби. Двојица окривљених – Бобан  Стојиљковић и Марко Дабовић – ослобођена су оптужби за криминално удруживање у вези с дрогом, с тим што је Стојиљковић осуђен због неовлашћеног ношења оружја, а Дабовић због  фалсификовања исправе, на годину затвора. 

Портпаролка Апелационог суда у Београду Мирјана Пиљић изјавила је заДневникда је Апелациони суд у фебруару ове године размотрио све жалбе изјављене на првостепену пресуду, те одлучио да само у односу на четворицу оптужених отвори претрес у другом степену, који је јуче и одржан

У поступку је обједињно неколико оптужница Специјалног тужилаштва против Шарића, којима се с њим различити окривљени терете за припадност криминалној групи, незаконите радње или умешаност у неки од укупно четири обухваћена догађаја 2008. и 2009. године, у Уругвају, Бразилу, Италији или Аргентини, а реч је, тврди оптужба, о кријумачарењу  кокаина. 

Сви окривљени негирају оптужбе.


Одбрана одбацује оптужбе
 
Одбрана Дарка Шарића темељи се на тврдњама да је он још од осамдесетих година прошлог века имао легалне уносне послове и био успешан и поштован пословни човек, те да је током прошле деценије, продајом своје фирме „Штампа комерц” немачком „ВАЦ”-у, остварио 30 милиона евра. Одбацујући као неосноване и исконструисане оптужбе за кријумчарење дроге, Шарићева одбрана истиче тезу да је бесмислено и животно нелогично да своје законито стечене десетине милиона евра и широке могућности нових уносних легалних послова доведе у питање тако што би на једном крају света куповао дрогу ради шверца на други крај света.


Подсетимо, одбрана неправоснажно осуђених је жалбама тражила да Апелациони суд преиначи првостепену пресуду у ослобађајућу јер, како сматрају, „оптужбе нису доказане“, док је „одбрана аргументована, али докази који оповргавају оптужбе нису адекватно цењени“. Тужилаштво је предложило да Апелациони суд потврди осуђујући део првостепене пресуде  и истовремено повиси изречене затворске казне оптуженима, с изузетком тројице сведока-сарадника.

Ј. Јаковљевић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести