Плажа Вок у Футогу спас од летње жеге

Дивље плаже у приградским насељима представљају природне оазе које мештанима нуде спас од летње жеге. Плажа Вок у Футогу једна је од таквих.
1
Фото: Dnevnik.rs

– У Футогу има још једна плажа на Балију, која је сређена, али ми смо овде навикли и долазимо сваке године, иако простор није нарочито уређен –објашњава Мирослав Добрин. – У сезони буде много лепо, долазе људи из Ветерника и с Адица јер, нажалост, немају своје плаже. Овде имамо шпиц и још неколико острваца која се појаве када Дунав опадне, као Мачков спруд, те они који имају чамце могу да бирају. Милина је и код Миломира, који овде држи кафаницу и већ пет година није мењао цене. У понуди има добру кафу, која кошта 70 динара, док су пиво и сокови 120, а може се појести и фина чорба.

Његова жена Снежана Добрин добацује да сваког дана са својим сладолед-комбијем прође и Риза посластичар, ком се деца највише обрадују, док природна хладовина и пешчана плажа стварају утисак као да су на мору.

– Иначе сам из Футога, али нисам био 15 година овде и сада сам дошао мало с дететом, да се присетим како је мени некад било – каже Ранко Манојловић. – Раније је плажа била доста већа, имали смо одбојкашке терене и терене за мали фудбал, а ова кућа што стоји на стубовима је била познати локал који смо радо посећивали, али пошто га је вода сваке године плавила, остао је руина. Мислим да је плажа сад доста чистија него пре деценију и по. Не идемо нигде ове године због коронавируса те ћу с троје деце највероватније бити чешћи посетилац Вока. Баш ми је најмлађа ћеркица рекла да би да иде на море па сам је довео овде јер је Дунав ипак наше море.

Некадашњи одбојкашки и терени за фудбал замењени су кошаркашким тереном, а дуж плаже се пружа дрвеће, које имитира сунцобране, стварајући хлад. Неколико чамаца насуканих на обалу чека власнике да их провозају Дунавом, док најмлађи уживају у плићаку, опасани гумама или мишићима за пливање, а други с кантицама и лопатицама изражавају своје уметничке способности, стварајући замкове од песка и обрисе различитих животиња.

Фото: Dnevnik.rs

– Први пут сам овде, нити се купам, нити долазим, јер генерално не волим Дунав – каже мештанин који је желео да остане анониман. – Дошао сам са сином, који је такође први пут овде. Хтео је да дођемо да би се мало искупао и освежио, па сам пошао с њим, да му правим друштво. Вода је мало хладнија, каже, али видим да има купача којима то не смета.

Неколико младића је седело на оближњем терену, припремајући се да скоче у хладну воду и отресу са себе врелину јулског сунца. У разговору с њима сазнали смо да су тек ове године почели да долазе на Вок плажу.

– За неког није ништа нарочито, али волим да дођем овде с друштвом, то је наша сеоска лепота којом располажемо – каже М. Н., откривши нам такође да је вода нешто хладнија.- Пошто нигде нећу ићи ове године, провешћу лето управо ту.

Они који воле да се сунчају имају доста на песку. Најмлађи су решили да мало „засоле” ствари те су нашли неколико yакова, напунили их песком, послагали у праву линију и направили скакаоницу, да би мало подигли забаву на виши ниво и уживали у незаборавним летњим тренуцима.

И. Бакмаз

Фото: Ф. Бакић 

Пројекат „Разгледница приградских насеља” суфинансирао је Град Нови Сад, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести