Здраве навике – здрави зуби у насељу Бангладеш

НОВИ САД: У оквиру спровођења пројекта „Мала школа оралног здравља“ Служба стоматолошке здравствене заштите и Служба патронаже Дома здравља “Нови Сад” ће у четвратк (11.) и у уторак, 16. августа, од 9 до 11 часова посетити насеље Бангладеш, док ће 18, 23, и 25. августа бити организована посета насељу Велики Рит.
U naselju Bangladeš  Foto: Dnevnik.rs/S. Šušnjević
Фото: У насељу Бангладеш Фото: Дневник.рс/С. Шушњевић

Прва радионица у насељу Бангладеш названа је “Здраве навике -здрави зуби” и посвећена је деци узраста до 7 година и њиховим родитељима, а друга је названа“Стоматолог је мој друг” и предвиђена је за децу од 7 до 15 година.

Како подсећају ДЗ Нови Сад, становништво у насељу живи испод стандарда достојанственог живота. Хигијенски услови су лоши, а социо-економски поражавајући. Око 20% становника нема здравствено осигурање. Како се становништво због лоших материјалних услова не одазива на превентивне активности које се организују у циљу промовисања здравих стилова живота ван насеља у којем живе, организовали смо едукацију у овом насељу.

Пројекат подразумева едукацију ромске популације за примену свих најефикаснијих превентивних и профилактичких мера и средстава за спречавање обољења уста и зуба.

Примена ових мера може значајно допринети очувању здравља уста и зуба и спречити настанак њихових компликација. Упознаћемо становништво са значајем оралне хигијене, начином настанка каријеса, факторима који делују протективно и ризично, а након тога на моделу би демонстрирали и провежбавали правилну технику прања зуба уз поделу здравствено-васпитног штампаног материјала као и поклон пакета за одржавање оралне хигијене.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести