Пољопривредници блокирали стари и нови панчевачки пут

ПАНЧЕВО: Пољопривредници из јужног Баната блокирали су данас тракторима оба прилаза Панчеву из Београда у знак протеста због ниских откупних цена сунцокрета, али и захтева који се тичу укидања акциза на гориво, и субвенција у биљној производњи.
е
Фото: Youtube Printscreen

Протест је почео у 12.00 сати, а како су рекли, трајаће до сутрашњег састанка у Влади Србије, после чега ће се одлучивати о даљим корацима.

Око 150 трактора пољопривредника из Долова, Старчева, Омољице, Брестовца, Баваништа, Ковина блокирало је нови пут Панчево-Београд због чега се направила колона возила дуга више од километра.

На старом панцевацком путу је око 70 трактора из више места јужног Баната - Ковачице, Црепаје, Падине.

Пољопривредници пропуштају повремено возила, а изузетке, како су рекли извештачу Тан‌југа, праве у хитним случајевима.

Како кажу, кроз блокаду пропуштају возила Хитне помоћи, ватрогасна, полицијска и возила Војске Србије као и она са малом децом.

Наводе и да није било инцидената иако има негодовања грађана.

Пољопривредник Марко Бојтар из Долова рекао је за Тан‌југ да ће блокаде трајати до испуњена захтева.

Премијерка Ана Брнабић за сутра је заказала састанак са представницима пољопривредника, а Влада је већ испунила њихов захтев да се укине забрана извоза уља и понудила им цену од 535 евра (плус ПДВ) по тони сунцокрета.

Пољопривредници су првобитно тражили да откупна цена сунцокрета буде 700 евра по тони, да се укину акцизе на гориво за пољопривреднике на количину до 100 литара по хектару као и да се ограниче трговачке марже на сунцокретово уље.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести