Новосадски волонтерски сервис добитник националне награде

 “Новосадском волонтерском сервису” (НВС) је недавно уручена Национална награда за волонтирање због великог доприноса у борби током кризе, коју је изазвала пандемија коронавируса. Ово признање додељује Форум за одговорно пословање већ десетак година.
1
Фото: Сунчица Дроњак и Теодор Срдановић 

Према речима координатора НВС-а Војислава Пркосовачког, 715 волонтера је било агажовано 27 дана, односно 4.180 волонтерских сати. Пријављивањем на конкурс за доделу награде желели су да покажу на које све начине су Новосађани прискочили у помоћ када је то било најпотребније.

- Изузетно сам поносан на све и леп је осећај држати у руци признање - с осмехом истиче Пркосовачки. - Ово је награда за све који су били укључени у разне активности током кризе и за све оне који су истински били део локалне заједнице. Ипак, о волонтирању морамо да причамо сваки дан, јер увек можемо да урадимо нешто за другог, за свој кварт, за првог комшију...

Када је проглашено ванредно стање и уведен полицијски час у нашој земљи, а грађани старији од 65 година нису смели да напусте своје домове, НВЦ је за свега два дана окупио 17 организација, с којима сарађује и брзо утврдио расположиве ресурсе и начине на које се грађанима може пружити подршка.

- Одмах смо се обратили градском Кризном штабу како бисмо грађанима синхронизовано пружили волонтерску подршку током вандредног стања - појашњава Пркосовачки. - Знања стечена током “мира” била су од изузетног значаја у кризној и потпуно непознатој ситуацији. Захваљујући искуству које смо стекли учествујући у више од 150 активности, које смо ранијих година организовали кроз пет сектора ангажнама (спорт, култура, омладина, екологуја и здравље) имали смо добар механизам како да објавимо и проследимо информације и да окупимо и организујемо волонтере.

Волонтерима се прво указала могућност да сарађују с Црвеним крстом приликом паковања и достављања хране, лекова, опреме старијим суграђанима, који нису смели да напуштају домове. Затим су за новосадске пензионере припремили око 23.000 прехрамбених пакета, док су у “Кутку за културу” делили помоћ социјално угроженим породицама и организовали активност “Култура за сениоре”, када су пензионисаним радницима у култури уручени пакети. Радили су и на подизању и расклапању привремене Ковид болнице на Новосадском сајму с војском, те су за кратко време поставили 1.100 кревета у две сале, а последња активност волонтера је била оспособљавање пункта за вакцинацију на Новосадском сајму.

Националну награду за волонтирање додељује Форум за одговорно пословање већ десетак година

Теодор Срдановић (25) се за волонтирање пријавио чим је проглешена пандемија коронавируса, јер је сматрао да је то идеална прилика да помогне другима.

- Сећам се да су на Новосадском сајму волонтери све задатке завршавали пре времена и давали све од себе, али бих, ипак, издвојио три недеље паковања пакета у магацину - каже Теодор, додајући да му је посебно значајно што је радио са сјајним људима. - Зближили смо се, јер смо морали да радимо ланчано и тимски. Одувек сам сматрао да је волонтирање нешто што је морално и у природи људи, а за ових годину дана сам научио да има много добрих грађана који су спремни несебично да издвоје своје време за друге.

Волонтерима се прво указала могућност да сарађују с Црвеним крстом приликом паковања и достављања хране, лекова, опреме старијим суграђанима, који нису смели да напуштају домове... Радили су и на подизању и расклапању привремене Ковид болнице на Новосадском сајму с војском

Сунчица Дроњак (21) наглашава да волонтирање пружа могућност и за лични развој.

- Слажем се с Тодором да је у магацину било весело, није било тензије и радовала сам се сваки пут када смо тамо били ангажовани - присећа се наша саговорница, додајући да је захваљујући волонтирању научила да ради тимски, да је проширила круг пријатеља и да искусила много лепих тренутака.

С. Ковач

Фото: Новосадски волонтерски сервисС. Ковач 

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести