МАНИФЕСТАЦИЈА „ДРВО ЗА ПЕСНИКА” ОДРЖАНА У ДЕЧЈЕМ СЕЛУ Нове саднице у част неговања лепе речи

Поводом Међународоног дана књиге за децу, који се обележава 2. априла, одржана је манифестација „Дрво за песника” данас у Дечјем селу у Сремској Каменици.
а
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Том приликом посађена су четири дрвета у част песницима Јовану Јовановићу Змају, Десанки Максимовић и Мирославу Мики Антићу, те у знак сећања на новосадског књижара Радмила Мулића, који је био иницијатор и од 2008. године један од организатора манифестације „Дрво за песника”.

Осим садње дрвећа уприличен је богат музички програм који је приредио Миодраг Миша Близанац, док су малишани из ОШ „Јован Јовановић Змај” из Сремске Каменице рецитовали стихове песника у чију су част посађени четинари.

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Након изненадне смрти Радмила Мулића 24. фебруара 2023. године, даља судбина пројекта је била неизвесна, али је на предлог новинарке Радио телевизије Војводине Мирјане Петрушић, Удружење војвођанских учитеља поново покренуло манифестацију.

– Прелепу идеју да сваке године посадимо дрво неком од нашег песника пратио је пригодан дечји програм, а на тај начин смо неговали читање и лепу реч, као и потребу за познавањем наших књижевника који су стварали за најмлађе – нагласила је председница Удружења војвођанских учитеља Вера Стојшић Гашпаровски. – Свих ових година, није било једноставно организовати те активности, Радмило се бавио ботаничиким делом, а за други део програма, који је био намењен деци, било је задужено наше удружење.

С намером да се у оквиру еко-учионице у Дечјем селу направе бољи услови за живот, основна идеја пројекта била је да на том месту настане Парк песника. До 2022. године посађено је укупно 13 садница у знак сећања на дечје песнике, али према речима Вере Стојшић Гашпаровски, због људског немара нека дрвећа нису дочекивала наредну годину.

– Покушавамо да истрајемо и да одржимо пројекат. Захваљујући новинарки Мирјани Петрушић смогли смо снаге да наставимо и у сарадњи са „Градским зеленилом” улепшамо зелени круг око Дечјег села – казала је Стојшић Гашпаровски.

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Пројекат „Дрво за песника” од 2008. године организују Књижара „Мала велика књига”, Удружење војвођанских учитеља и Удружење „Слово” у сарадњи са ОШ „Јован Јовановић Змај” и Дечјим селом из Сремске Каменице.

А. Чегар

EUR/RSD 117.0731
Најновије вести