Превенција гојазности и хипетензије код деце до краја године у десет основних школа

У десет новосадских основних школа до краја године ће се одржати програм посвећен превенцији гојазности и хипертензије, у оквиру којег ће деца бити и прегледана. Пројекат реализује Дом здравља “Нови Сад” ради у сарадњи са Градском управом за здравсто под називом, а радиће га пет екипа које чине доктор и медицинска сестра.
Pixabay
Фото: Pixabay.com

- Гојазност представља један од најопаснијих здравствених  проблема са којима се данас суочавају деца и адолесценти, због озбиљних ризика по здравље и значајног пораста преваленце широм света. Главне детереминанте ове епидемије јесу физичка неактивност и неправилна исхрана – кажу у Дому здравља “Нови Сад”.

Адолесценти су током одрастања веома осетљиви на утицаје из окружења. склони су да прескачу оброке, једу чешће и више ван куће, учестало грицкају високо калоричну храну и узимају пића као оброк или ужину. Овај модел исхране може да доведе до дефицита важних нутријената, развоја гојазности и да повећа ризик за настанак хроничних незаразних болести, као што су хипертензија, рана атеросклероза, шећерна болест.

Служба за здравствену заштиту деце Дома здравља „Нови Сад“ планира овим пројектом да спроведе здравствено васпитни рад у виду педијатријских прегледа и антропометријских мерења деце школског узраста.

- Користили би се основни показатељи за праћење раста и развоја деце, као што су телесна висина, телесна маса, однос телесне масе и висине, индекс телесне масе, као и мерење обима струка – наводе у Дому здравља “Нови Сад”.

Др Снежана Трећаков и медицинска сестра Драгана Јерић биће у основним школама „Јован Дучић“ у Петроварадину  и „Ђорђе Натошевић“ у Новом Саду, др Александар Влаховић и мс Јована Бајић биће у школама „Лаза Костић“ у Ковиљу и „Ђура Јакшић“ у Каћу, др Јасмина Трипковић и мс Сања Зарић биће у школама „Милош Црњански“ у Новом Саду и „Вељко Петровић“ у Бегечу, др Татјана Еремић Његомир и мс Тијана Ивковић у школама „Михајло Пупин“ у Ветернику и „Бранко Радичевић“ у Новом Саду, а др Биљана Копиловић и мс Биљана Чешљевић у школама „Свети Сава“ у Руменки и „Васа Стајић“ у Новом Саду.

Љ. П.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести