„Укуси Војводине” намамили посетиоце

НОВИ САД: У измењеним околностима због епидемиолошке ситуације, али не и без позитивне енергије, Фестивал гастрономије „Укуси Војводине” одржан је протеклог викенда у башти ресторана „Гастро пуб Берта”.
u
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Иако је публика навикла да у домаћим производима ужива у Лиманском парку, Новосађани и посетиоци нашег града нису заобишли ни Рибарско острво, где се, поштујући све прописане мере, окупило 40 излагача из целе Војводине који су продавали мирисне и укусне производе домаће радиности. Менаџерка фестивала Јадранка Бељин Балабан истакла је да су, и поред целе ситуације, успели да организују манифестацију без одлагања, додуше, у знатно мањем обиму него раније, али уз једнако разнолике производе.

Плашили смо се како ће публика реаговати, тражили су нас у Лиманском парку, међутим, и овде је лепа посећеност, таман у мери која је пристојна, да може да се одржи нормална дистанца међу људима и да се сви осећају безбедно, а с друге стране, амбијент јесте војвођански, па смо задржали тај дух манифестације, казала је Јадранка Бељин Балабан, и додала да су успели да задовоље потребе и публике и излагача.

Наша саговорница напомиње да та манифестација нема само културни и туристички значај већ је пре свега привредног карактера, те омогућава произвођачима да презентују све оно на чему раде током целе године.

Било нам је важно да одржимо манифестацију и да, пре свега, омогућимо произвођачима продају јер за њих је година била такође тешка, мало се продавало домаћих производа, људи су се слабије кретали, ресторани су били затворени и, самим тим, слабије су узимали од домаћих произвођача, а и пијаце су дуго биле затворене – истакла је менаyерка манифестације, и додала да је то прилика и да суграђане упознају с локалним произвођачима.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

У сусрет јесени посетиоци су на фестивалу могли да пазаре препознатљиве војвођанске производе, попут ајвара, зимнице, природних сокова, меда, кулена, пршуте, чварака, разноврсних уља и зачина, али и друге деликатесе и разна пића, попут домаће ракије и крафт пива. Ове године су могли да пазаре и производе од леблебије, али и чичока и бамија. Љубитељи слаткиша традиционално су на штандовима куповали најпознатије војвођанске колаче и теста. Међу излагачима су били и представници „Кранцле” из Чуруга, с чијег су се штанда „смешкали” бакини колачи, ванилице, гурабије, а највише се, кажу, продавала традиционална војвођанска посластица – штрудла.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Донели смо свашта, воле људи слаткише, али највише штрудлу, па могу да бирају да ли ће с маком, орасима или вишњама, објашњава Душка Забрдац.

Били су, додала је, и раније на овој манифестацији у Лиманском парку и увек носе лепа искуства.

Буде лепих дружења, нових познанстава и контаката. Сада се осети да је другачије, али и даље нам је лепо, одржавамо традицију и трудимо се да будемо насмејани и весели, поручила је Душка Забрдац.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.2045
Најновије вести