ВУЧЕВИЋ: Сви желе у новосадску власт

Градоначелник Милош Вуче­вић рекао је јуче да „има велику муку око формирања градске власти у Новом Саду јер сви желе у власт”, те да ће новоизабрана председница Скупштине Јелена Маринковић Радомировић заказати седницу до 20. септембра.
Gradonačelnik Miloš Vučević Foto: Dnevnik.rs
Фото: Градоначелник Милош Вучевић Фото: Дневник.рс

– Сви имају велика очекивања, али новосадска власт није ствар математике пошто је политичка воља грађана јасна – нагласио је Вучевић. – Неке коалиционе партнере сам већ саслушао, а с некима ћу тек разговарати. Предност имају странке које су биле с нама на листи, мањинске партије, пре свега Савез војвођанских Мађара, а ви­де­ћемо како размишљају Лига социјалдемократа Воводине и Социјалистичка партије Србије, али и представници партије Александра Шапића СПАС су били коректни на конститутивнојх седници.

С обзиром на то да су опозиционе странке у Новом Саду махом десне оријентације, Вучевић је оценио да ће оне бити много „агресивније” у критиковању власти, што је увек добро.

Говорећи о економски  приликама у граду, Вучевић је нагласио да је, захваљујући одговорности Новосадђана и много снажнијој привреди, градски буyет стабилан, приходи добри, бележи се и рекордан број запослених – близу 160.000. 


Епидемиолошка ситуација се смирује

– Епидемиолошка ситуација у Новом Саду се смирује – рекао је Вучевић. Укупан број активних случајева у граду пао је на  344.

– Још је рано да се изјави да је вирус нестао и да је све прошло јер се и даље неко може заразити, и даље имамо пацијенте који леже на Инфективној клиници, као и оне који имају тежи облик болести – појаснио је он. – Како се епидемија буде смиривала, тако ћемо попуштати мере, али је изузетно битно да се грађани придржавају препорука. Посебно је осетиљив почетак школске године јер се у образовним установама респираторна обољења лако шире. Очекује нас и повратак студената у домове, а по проценама, имамо 25.000 студената који нису из Новог Сада, због тога морамо бити дисциплиновани и морамо да научимо да живимо с вирусом.


– Најбоље је то што, противно устаљеном мишљењу да сви траже државни посао и да се људи масовно страначки запошљавају, имамо 662 радника мање запослених у јавном сектору последњих пет година, а повећање од више хиљада у приватном – истакао је он. – У Новом Саду чак имамо и дефицит запослених, пре све недовољан број припадника Комуналне милиције.

По Вучевићевим речима, највећи удар због епидемије коронавируса трпе туристиче агенције и хотелијери.

– Држава је изашла у сусрет и помогала хотелијерима, али недостатак  фестивала, сајмова, конгресног и речног туризма утицао је на разултате у тој области – истакао је он. – Није Нови Сад изгубио много од прихода од боравишних такси већ је на губитку привреда града. Сада се тек осети колики је био успон новосадског туризма, када смо бележили близу пола милиона ноћења годишње. 

С. Ковач

 

 

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести