KАД СЕ ОДГОВОРНО ПОСЛУЈЕ, ЖИВОТНА СРЕДИНА ЈЕ ЗДРАВИЈА: Три хотела из Београда прерадила 5.8 тона отпада у биогас и компост

Захваљујући Министарству заштите животне средине и иницијативи „Циркуларне заједнице у Србији“, која се спроводи уз финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ-а) и у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), хотели Crowne Plaza и Radisson Collection и кетеринг Сава Центра повезали су се са компанијом Есотрон и пронашли решење за третман биоотпада.
a
Фото: рина/ Freepik.com

Ови објекти Delta holding корпорације су за месец дана прикупили 5.8 тона отпада од хране и потом га предали компанији Esotron, која од биоотпада производи топлотну и електричну енергију и органско ђубриво (компост).

На тај начин је остварена уштеда од 4 тоне CO2, што је еквивалент количини коју апсорбује 190 стабала током годину дана.

Esotron је претходно организовао обуке за запослене у кухињама ових хотела и конгресног центра о правилном сакупљању и одлагању отпада од хране, који се од априла сакупља два пута недељно.

Процењује се да хотели и ресторани у Београду годишње произведу око 40.000 тона отпада од хране, што представља велики потенцијал за прераду овог отпада и добијање енергије и ђубрива, и уједно допринос смањењу отпада на депонијама.

Фото: рина

„Планирамо да проширимо ову иницијативу и на студентске мензе, предшколске кухиње и ресторане Владе, након чега би се донели закључци на основу којих би се одвајање, сакупљање и прерада отпада од хране у HoReCa сектору прописали као законска обавеза. Како бисмо наставили са позитивним променама, неопходно је да се у овакве иницијативе укључи што већи број компанија, али и појединаца. Као што поручујемо кроз националну кампању „Сарађуј, не загађуј“, чак и најмања промена у свакодневним навикама, било да је реч о једном домаћинству или читавој компанији, може значајно допринети квалитету животне средине“, изјавила је државна секретарка Министарства заштите животне средине, Сандра Докић.

Esotron је добио подршку GEF-а за изградњу новог центра за трансформацију биоотпада у општини Србобран, где ће прерађивати и индустријски муљ и муљ из комуналних постројења за пречишћавање отпадних вода, у оквиру иницијативе „Циркуларне заједнице“, коју спроводи UNDP у партнерству са Министарством заштите животне средине.

Национална кампања „Сарађуј, не загађуј“ спроводи се у оквиру пројекта „ЕУ за Зелену агенду у Србији“, који уз техничку и финансијску подршку Европске уније и у партнерству са Министарством заштите животне средине, спроводи UNDP у сарадњи са Амбасадом Шведске и Европском инвестиционом банком (EIB), уз додатна финансијска средства која су обезбедиле владе Шведске, Швајцарске и Србије.

Циљ кампање “Сарађуј, не загађуј” је подизање свести о значају зелене трансформације и очувања животне средине, уз позив грађанима и пословној заједници да малим корацима сви заједно као друштво допринесемо стварању здравијег и зеленијег окружења.

РИНА

 

EUR/RSD 117.0680
Најновије вести