АНА БРНАБИЋ ИЗАБРАНА ЗА ПРЕДСЕДНИЦУ СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ

Потпредседница Српске напредне странке и досадашња премијерка Ана Брнабић изабрана је за председницу Скупштине Србије.
с
Фото: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

БЕОГРАД: Скупштина Србије изабрала је данас потпредседницу Српске напредне странке и досадашњу председницу Владе Србије Ану Брнабић за председницу српског парламента. За Ану Брнабић је, од присутних 158 посланика, гласало 153, а против је било пет посланика.

За избор Ане Брнабић гласали су посланици који су у Скупштину ушли са листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" и "Ивица Дачић - премијер Србије", Савеза војвођанских Мађара и странака националних мањина. Посланици коалиције "Србија не сме да стане" и "НАДА" нису присуствовали гласању, док су посланици "Ми глас из народа др Бранимир Несторовић" и "Ми глас из народа" били против или нису присуствовали гласању.


Брнабић: За мене је ова функција велика част и привилегија

Новоизабрана председница Народне скупштине Ане Брнабић поручила је данас да избор на нову функцију представља за њу велику част, привилегију и обавезу да настави да ради за добробит Србије и њених грађана.

"Захвална сам народним посланицима на избору за председницу Народне скупштине Републике Србије. За мене је ова функција велика част, привилегија и обавеза да, као и до сада наставим да радим за добробит, развој и стабилност Србије и свих њених грађана. Живела Србија!", написала је Брнабић на свом Инстаграм налогу "анабрнабиц". Брнабић је данас изабрана за председницу Народне скупштине гласовима 153 народна посланика.


Фото: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Ана Брнабић рођена је 1975. године у Београду. Поседује мастер диплому (МБА) са Универзитета Хал из Велике Британије и више од десет година рада са међународним организацијама, страним инвеститорима, локалним самоуправама и јавним сектором у Србији.

У августу 2016. године изабрана је за министарку државне управе и локалне самоуправе у Влади Србије, и ту функцију је обављала до избора за председницу Владе.


Изабрани потпредседници Скупштине Србије

Скупштина Србије изабрала је 6 потпредседника.

То су: Сандра Божић (СНС), Марина Рагуш (СНС) Един Ђерлек (Странка правде и помирења), Јован Јањић (Ми - глас из народа), Елвира Ковач (СВМ), Снежана Пауновић (СПС).

Срђан Смиљанић поново је именован за генералног секретара Скупштине.


Како се наводи у њеној званичној биографији, као министарка државне управе и локалне самоуправе посебно је радила на реформи јавне управе кроз увођење електронске управе у Србији како би држава постала истински сервис грађана. Као председница Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије Владе Србије, у свакодневним консултацијама са ИТ индустријом из Србије, стартап и иновационим компанијама, развила је Акциони план и кренула у његову брзу примену.

Чланица је групе „Нови лидери за Европу” Светског економског форума и Саветодавног одбора организације “Ворлд мајндс” која окупља најважније светске иноваторе из свих области. Пре избора у Владу Србије, била је директорка компаније „Континентал винд Србија”, председник Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) и члан Управног одбора непрофитне организације ПЕКСИМ која стипендира студенте из Србије и Северне Македоније да заврше мастер студије на Универзитету Кембриџ под условом да се врате у своју земљу и помогну њен развој и реформе.

Фото: FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Учествовала је у оснивању и НАЛЕД-а и ПЕКСИМ фондације. Била је ангажована у различитим америчким консултантским фирмама које су у Србији реализовале пројекте финансиране од стране Америчке агенције за међународни развој (УСАИД). Била је заменица директора Пројекта за развој конкурентности Србије, експерткиња на Програму реформе локалне самоуправе у Србији и виша координаторка Програма за економски развој општина. Добитница је бројних признања за развојне пројекте на којима је радила, промоцију друштвено-одговорног пословања и толеранције.

На седници Народне скупштине Републике Србије, 28. октобра 2020. године, изабрана је по други пут за председницу Владе Србије. Мандат у том сазиву Владе трајао је до 26. октобра 2022. године, када је, по трећи пут, изабрана за председницу Владе Србије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести