Анастијадис: Косовска независност је незаконита

БЕОГРАД: Све док је на снази Резолуција СБ УН 1244, за Републику Кипар је једнострано проглашена косовска независност незаконита, рекао је данас у Београду кипарски председник Никос Анастасијадис, који је уверења да је Србији место у ЕУ, као и да ће Београд од његове земље имати пуну подршку и помоћ током тог процеса.
Kiparski predsednik Nikos Anastasijadis Foto: Tanjug
Фото: Кипарски председник Никос Анастасијадис Фото: Танјуг

Анастасијадис је, на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем, кога је све време ословљавао са "пријатељу" и "драги председниче", истакао да су у односе наших двеју земаља дубоко укорењене истороијске, пријатељске и верске везе, те да је заједничка сарадња од обостраног интереса засигурна.

Засигурна су, казао је кипарски председник, и сва друга поља за даље продубљивање те сарадње која је у интересу наших народа.

"Договорили смо да крајем ове године по други пут на Кипру буде одржан један пословни форум у циљу даљег јачања сарадње у привредном, трговинском и туристичком сектору", казао је Анастасијадис.

Први човек Кипра је новинарима рекао да је са председником Вучићем разговарао о европском путу Србије и преговорима које Београд води а који су, како је рекао, "дуг и болан" процес имајући у виду значајан напредак који је наша земља направила.

За Анастасијадиса нема уопште сумње да је будућност Србије у Европи, те је поновио спремност да са Београдом подели искуство и знање које је његова земља стекла као чланица ЕУ током последњих 14 година, а везано за хармонизацију и усклађивање са европским тековинама.

Истакавши да је Кипар партинер ЕУ и пријатељска земља Србији, Анастасијадис је рекао да је уверен да ће Европски савет наредног јуна, када буде одлучивао о напретку Србије, везано за Србију изврштити "озбиљнију евалуацију" и извући закључке који ће охрабрити владу у Београду да настави са реформама.

"Пријатељу председниче, можете се ослонити на нашу снажну подршку територијалном интегритету Србије. Република Кипар не признаје једнострано проглашено Косово све док је на снази Резолуција (1244)", рекао је кипарски председник и додао да је све док је та резолуција на снази "једнострано проглашење косовске независности ће бити незаконито".

Високи гост са Кипар је рекао и да је српског колегу обаестио у вези са дешавањима око кипарског питања и изазовима у Егејском мору. 

"С наше стране спремни смо да наставимо преговоре од тренутка када су последњи пут прекинути и у томе сам понављам одлучан све док се дијалог води под окриљем УН, а чији крајни циљ је проналажење решења које ће створити независну државу, што ће подразумевати повлачење свих војски које су окупирале нашу територију, да би могли да функционишемо као нормална држава", рекао је Анастасијадис.

Слање изасланика који ће доћи на Кипар је за кипарског педседника прилика кроз коју се, како каже, види могућност постизања циља кроз поновно враћање на преговоре.

"Наш циљ је исказивање коначног решења за Кипар на основу европских тековина и правила Савета безбедности. Желимо да нађемо решења која неће одмоћи двема нацијама да се уједине чиме би се омогућио мирољуб и бољи живот на Кипру", рекао је Анастасијадис уз истицање, како је рекао, дубоке захвалности за пуну подршку Србије територијалном интегритету и јединствену Републике Кипар.

Анастасијадис је Србији захвалио и одао признање за допринос српског народа кроз присуство наших мисија на Кипру.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести