Бјелић на 4. заседању Европског комитета региона ЕУ-Србија у Бриселу

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, у својству члана консултативног одбора, у име АП Војводине борави у Бриселу, поводом заседања 4. Заједничког консултативног одбора Комитета региона и Републике Србије, а у оквиру форума "Дан проширења ЕУ".
bjelic2
Фото: Покрајинска влада

Током боравку у Бриселу, Бјелић се састао са представницом Европског научног савета др Горданом Поповић, са којом је разговарао о продубљивању сарадње у области науке и истраживања.

Европски научни савет је важна агенција Европске комисије, која креира и финансира бројне научне иницијативе, пре свега кроз програм „Хоризонт 2020“.
У циљу већег укључења субјеката из АП Војводине, секретар Бјелић и др Поповић су договорили организовање Информативног дана у Новом Саду, на коме би представници Европске комисије упознали учеснике са могућностима које наши универзитети, односно факултети природних и друштвених наука, те други институти, могу имати кроз Европски научни савет.

Фото: Покрајинска влада

Најављено је да ће се током септембра реализовати посета високе делегације Европског научног савета, коју ће предводити председник ове институције Жан-Пјер Бургињон, те је планирано да се том приликом организује низ радних састанака у Новом Саду.

На заседању Заједничког консултативног одбора усвојени су закључци са претходног састанка који је одржан 24. новембра 2017. у Новом Саду. Чланови Одбора су представили досадашње резултате, посебно у области културе и заштите културног наслеђа, што је и била тема заседања овог бриселског састанка.

Како је изнето, истакнута је могућност даљег развоја привреде и туризма кроз промоцију културе и њеног наслеђа у локалним самоуправама. Учесницима се обратио и председник Општине Сремски Карловци Ненад Миленковић, који је био члан наше делегације у Бриселу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести