Борељ: Србија што пре да се усклади с политиком ЕУ

БРИСЕЛ: Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ позвао је данас Србију да ”што је пре могуће” убрза своје усклађивање са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, и примени санкције које су ЕУ и остале земље Западног Балкана усвојиле у вези са ратом у Украјини.
w
Фото: Youtube Printscreen

”Министри спољних послова ЕУ изразили су јасно очекивање од партнера и будућих чланица ЕУ да се посвете заједничким вредностима и заједничкој спољној и безбедносној политици. Они који то нису још урадили, а Србија је једна од њих, требало би, што је пре могуће, да убрзају своје усклађивање и примене санкције. Ми разумемо потешкоће и вреднујемо чињеницу да су сви они гласали против Русије у Генералној скупштини УН, али ми очекујемо од кандидата и наших партнера да се у потпуности ускладе са нашом спољном политиком”, поручио је Борељ.

Борељ је након састанка Савета ЕУ, којем су присуствовали и шефови дипломатија западнобалканске шесторке, поздравио ”стратешке и храбре” одлуке оних партнера који су се у потпуности ускладили са спољном политиком и санкцијама ЕУ.

Он тврди да су руска пропаганда и дезинформације широко распрострањене на Западном Балкану и упозорава да у овој ситуацији ни неутралан статус земља кандидата за чланство у ЕУ није у складу са њиховом европском будућношћу.

”Одржавање блиских односа са Путиновим режимом више није у складу са изградњом заједничке будућности са ЕУ. Те две ствари не иду. Неутралност у погледу рата у Украјини је погрешан концепт. Једна земља је напала другу и стављати их у исту раван значи изједначавати нападача и жртву, а то није могуће”, закључио је Борељ.

Он наводи да у ЕУ ”разумеју” да на Западном Балкану, када је Москва у питању, постоје ”проблеми, везе и јавно мњење”, али понавља да постоје и ствари које не могу ићи заједно.

Надам се састанку Вучића и Куртија до лета

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ позвао је данас на поштовање и примену свих до сада постигнутих споразума у оквиру дијалога Београда и Приштине, као и на наставак разговора под покровитељством ЕУ.

”Потребан нам је конструктиван ангажман и брз напредак ка нормализацији односа између Косова и Србије. Сви се у томе слажу на својим странама, али када седну заједно имају проблем да напредују. Потребно је да створимо поверење”; поручио је Борељ.

Борељ каже да су министри спољних послова ЕУ на данашњем састанку у Бриселу у оквиру дебате о Западном Балкану разговарали и о дијалогу Београда и Приштине уз закључак да је неопходно створити ”бољу атмосферу” у разговорима, ”ангажовати се на позитивним корацима, створити поверење и избећи једностране потезе”.

”Надам се да ћемо пре лета бити у могућности да одржимо још један састанак на највишем политичком нивоу између премијера Косова и председника Србије”, додао је Борељ.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести