Брнабић: Институције да се позабаве Н1, Нова С и Спот клубом

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић је данас, одговарајући на питање о статусу и условима под којима телевизија Н1, Нова С и Спорт клуб реемитују програм у Србији, замолила независна тела и ресорна министарства да се позабаве овом темом, будући да се третирају као страни канали, а свима је јасно да су домаћи.
brnabic, tanjug
Фото: Tanjug/ D. Kujundžić

Брнабић је на питање посланика Покрета социјалиста Ðорђа Комленског који већ данима у парламенту поставља питања о реемитовању програма тих канала казала да је утврђено да они нису регистровани у Србији, да им РЕМ није издао дозволе за пружање услуга и да у том смислу нису домаћи канали.

Како је рекла, они су регистровани у Луксембругу и у складу са Законом о електронским медијима они реемитују њихов програм.

"Чини ми се да нам је свима јасно да су то домаћи канали, како да се правимо луди да су страни? Ради се о рупи о закону, јер није реч само о реемитовању, ту су домаћи програми, домаће рекламе. Мора да се утврди одакле СББ добија сигнал рецимо на ТВ Н1. Молим незваисна тела да се мало више овим позабаве", рекла је Брнабић.

Додала је да разуме да "сви беже од тог проблема", због могућих оптужби да неко хоће да гаси медије, а реч је, каже, о томе да сви треба да поштују владавину права.

Она је додала да СББ као дистрибутер медијског сарџаја не поштује законе Србије, као на пример онај о електронским комуникацијама по којем РЕМ одређује нумерацију канала и штити јавни интерес Србије, те у складу са тим РТС треба да будем на првом каналу.

"Они то не поштују тако да је код њих РТС тек трећи канал", рекла је Брнабић и додала да РЕМ може да поднесе само прекршајну пријаву због тога на коју се, каже, СББ не осврће нарочито.

Брнабић сматра да скупштина треба да да упуства да ли због тога треба да се мења закон и да се поред пријаве уведе још нека санкција.

Поновила је да је њено лично мишљење да је пронађена "рупа у закону" по којој се домаћи медији третирају као страни и у складу са тим им није потребна регистрација код РЕМ-а.

"То је нефер конкуренција.ово нефер конкуруренција. Какву поруку шаљемо што се тиче владавине права", питала је премијерка.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести