Брнабић: Нова ера у односима Србије и САД, сада све на нама

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је наступила нова ера у политичким и економским односима САД и Србије и истакла да Србија, након отварања канцеларије америчког ДФЦ у Београду, има приступ "неограниченим средствима", али да од квалитета и броја пројеката зависи колико ће их искористити.
brnabic
Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ Slobodan Miljevic/ bs

Брнабић је за РТС рекла да су одвојена средства за Србију, али да је сада на нама колико брзо ћемо имати спремне пројекте и идеје, истичући да се јуче разговарало о улагањима у пет приоритетних области - инфраструктуру, мала и средња предузећа, иницијативу "мали Шенген" и регионалну привреду, развој привреде у Србији и пољопривреду.

Кад је реч о инфраструктури, Брнабић каже да се говори о пројектима у вредности од 4 милијарде евра, од којих је приоритет "аутопут мира", као и пруга Ниш-Куршумлија.

Кад је реч о приватном сектору и малим и средњим предузећима, говори се о гарантној шеми за сектор малих и средњих предузећа.

"Ту би ДФЦ обезбедио једну милијарду долара кредита, ми бисмо покрили ризик првог губитка", рекла је Брнабић.

Трећа област је све што се тиче иницијативе "мали шенген", подршка за регионалну привреду, инфраструктуру, док се четврта област односи на даље услове за развој привреде и инвестирање од стране ДФЦ у индустријске зоне.

Пета област је пољопривреда, са нагласком на подршку женском предузетништву у пољопривреди и младим пољопривредницима, рекла је Брнабић.

"Са присуством ДФЦ имамо приступ неограниченим средствима, колико ћемо искористити је до нас и наших пројеката", рекла је Брнабић.

Упитана шта долазак ДФЦ шта доноси српској привреди, Брнабић је рекла да је и извршни директор ДФЦ Адам Болер јуче рекао да је Србија у последњих седам година успела да ојача своју економију и свој приватни сектор на начин да данас постоји атмосфера, средина у коју ДФЦ може да дође и инвестира.

"То је јасан сигнал колико је Србија данас економски стабилнија и јача, само њихово присуство и сигнал који шаље осталим инвеститорима и агенцијама које се баве нашим кредитним рејтингом, што значи јефтнији новац у Србију за наша мала и средња предузећа и додатну капислу за развој", рекла је Брнабић.

Упитана шта се мења у политицким односима, Брнабић је рекла да је наступила нова ера у односима САД и Србије.

"То заиста најбоље сумира и споразум у Вашингтону који је јако добро испреговарао председник Вучић и српска делегација и већ видимо прве конкретне користи за грађане и привреду", рекла је Брнабић.

Она је навела да је то први споразум након 140 година и да никада овако велика делегација САД није била у Србији.

"Био је председник Никсон у посети Југославији и Титу, али ни тада није била тако јака делегација. То је шест агенција, седам са Стејт департментом плус директан изасланик председника САД и Беле куће", рекла је Брнабић.

Упитана да ли је сада приметан већи утицај САД у Србији, она је рекла да односи нису ближи, него је то "неупоредиво, црно и бело".

На питање да ли се разговарало о политичким тачкама вашингтонског споразума, Брнабић је рекла да је било речи углавном о економским тачкама.

Навела је да је Гренел рекао да му је председник САД пренео да размишља другачије и да проба да унесе у разговоре неконвенционални приступ, да се размишла о економској нормализацији, наводећи да је такав био и приступ председника Вучића.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести